Die “schuldige blik” van je hond betekent iets helemaal anders dan je denkt

Puppy-ogen.

Iedere hondeneigenaar kent de blik wanneer zijn/haar lieve huisdier iets fout gedaan heeft. Het maakt niet uit wat die deed. Of het beestje nu op de vloer gepoept heeft, je favoriete schoenen kapotbeet of je kussen stuk maakte: verteerd door schuld trakteert hij je op zijn trieste puppy-ogen. Of dat is toch wat je denkt. Jij weet dat de hond iets gedaan heeft dat hij niet zou mogen doen en het lijkt erop dat hij dat ook weet. Je herkent de blik daarom als een emotie die mensen kunnen hebben: schuld.

In principe lijkt die gedachtegang logisch. De honden doen iets verkeerd en weten dat ze het niet mogen doen, want in het verleden werden ze al gestraft. Wanneer je hen erop aanspreekt, zegt hun blik het allemaal. Al snel krijg je medelijden. Het is immers best moeilijk om boos te blijven wanneer je huisdier zo naar je kijkt. Geen wonder dat schuldige honden zo populair zijn op YouTube.

Video “een compilatie van schuldige honden”:

De waarheid is echter dat, ondanks de logische gedachtegang, je hond zich helemaal niet schuldig voelt. Wat ze tonen, is een heel andere en veel eenvoudigere emotie.

(lees verder op de volgende pagina om te weten wat je hond echt wilt zeggen)