Rolstoeltjes voor gehandicapte dieren

Ook zij hebben recht op een ‘menswaardig’ bestaan.

Ook in dit land zijn dierenartsen dagelijks in de weer om te proberen het lijden te verlichten van zieke of gehandicapte katten en honden, kippen en vogels en zowat alles wat onze fauna rijk is. De verstandhouding van een ‘baasje’ met zijn dierenarts is meestal beter dan die met zijn/haar eigen huisarts. In bijna alle gevallen wordt er dan ook met wederzijdse instemming beslist over het uiteindelijke lot van het dier: ‘Verlos het uit het lijden. Spuitje geven!’…

dierenwielen2

Misschien doet men dit maar al te snel, moet ook de Australische Pam Ahern hebben gedacht, toen ze enkele jaren geleden een opvangcentrum voor al dan niet tijdelijk gehandicapte dieren uit de grond stampte, met name ‘Edgar’s Mission’. Momenteel huizen er om en bij de 300 dieren, variërend van katten en geiten tot schapen, struisvogels en pony’s.

[related-posts]

Alles begon met Edgar, een big dat bij een val haar twee achterste poten brak. In plaats van het voorgoed te laten inslapen, ontwikkelde ze met heel veel geduld en met haar knutselvaardigheden een loopconstructie voor het half verlamde beestje. Het ‘rolstoeltje’ -een metalen draagframe op wieltjes- hielp Edgar vrij snel ‘revalideren’ en daarmee was ‘Edgar’s Mission’ geboren, een ‘zorgboerderij’ in de letterlijke zin van het woord.

dierenwielen3

Tot vandaag wordt hetzelfde rolstoeltje nog gebruikt door andere jonge dieren die een letsel hebben aan het bekken of de achterste pootjes. Inmiddels heeft initiatiefneemster Pam Ahern nog een aantal andere constructies ontwikkeld, waarmee ze probeert geblesseerde dieren terug op de been te helpen.

Haar motief: “Er zijn niet meer of minder gehandicapten in de fauna dan in onze mensenwereld. Het verschil is: ze worden er maar al te makkelijk uit verwijderd!”…

Video “Edgar’s mission”: