Planckendael ringt recordaantal jonge ooievaars

Een nieuw record met meer dan 100 kuikens!

Recordaantal ooievaarskuikentjes:

Dit jaar kende Planckendael opnieuw een ooievaarrecord: er werden meer dan 100 kuikens geboren.  Om de kleine ooievaars te tellen, gebruikt de Planckendaelse ooievaarsspecialist Jean Niesz ringen in een specifieke kleur met een jaarcode op.  Deze worden om de pootjes van de kuikens gedaan.  Dankzij de code en de kleur van de ring weten alle verzorgers onmiddellijk genoeg informatie over elke ooievaar.

Planckendaelse ooievaarsspecialist Jean Niesz wil het tweede kuiken uit het nest ringen.  Het eerste heeft reeds een zwart ringetje gekregen.
Planckendaelse ooievaarsspecialist Jean Niesz wil het tweede kuiken uit het nest ringen. Het eerste heeft reeds een zwart ringetje gekregen.


Video “ooievaars ringen in Planckendael”:


3 ringrondes nodig:

Er waren drie rondes nodig – de eerste eind mei, een tweede op 10 juni en de laatste ronde 11 juni – om alle ooivaarskuikens te kunnen ringen.  Met een hoogtewerker ging Jean hoog in de bomen, tot aan het ooievaarsnest.  Elk nest bevat één familie ooievaars: meestal hebben de ooievaars één tot drie kuikens.

Verzorger Jean Niesz wordt met behulp van een hoogtewerker tot hoog in de bomen naast een ooievaarsnest gebracht.
Verzorger Jean Niesz wordt met behulp van een hoogtewerker tot hoog in de bomen naast een ooievaarsnest gebracht.


Bij het nest neemt Jean steeds de kuikentjes één voor één, van groot naar klein.  Elk ooievaartje krijgt dan een ring en wordt gewogen.  Eén pluimpje wordt daarna naar het labo opgestuurd voor DNA-onderzoek.  Dit onder meer om het geslacht te bepalen, wie de ouders zijn, en wat hun broedsucces bepaalt.  Tijdens het ringen houden de kleintjes zich muisstil.

Video “ooievaarskuikens houden zich muisstil”:


(lees verder op de volgende pagina)