Opgepast: dit is waarom je hond beter niet aan je gezicht likt

Niet zo hygiënisch.

Veel hondeneigenaars zien er geen graten in: een natte lik in hun gezicht. Ze zien het beestje graag en ze genieten van de affectie. Het is ook moeilijk af te leren. Honden likken hun baasjes regelmatig en daar hebben zij grondige redenen voor. Toch kunnen mensen dat gedrag beter zo veel mogelijk beteugelen. Niet alleen hebben honden regelmatig last van een stinkende adem, echt hygiënisch is hun speeksel niet.hond tong

Een mens kan zelfs grondig ziek worden door zo’n hondenkus. John Oxford, professor in de virologie en bacteriologie aan de universiteit van Londen legde aan het medische tijdschrift The Hippocratic Post uit, waarom het geen goed idee is: “Honden spenderen de helft van hun leven met hun neuzen in ranzige hoeken en over de uitwerpselen van andere honden. Hoe proper ze er ook uitzien of ruiken, hun snuiten zitten vol bacteriën, virussen en ziektekiemen.”

Veel honden kunnen salmonella, E. coli en campolybacter dragen en doorgeven. Deze bacteriën kunnen bij mensen leiden tot grondige voedselvergiftigingen, met diarree, overgeven en dehydratie tot gevolg. Voor de dieren vormt het in de meeste gevallen geen probleem, maar hun baasjes kunnen er serieus ziek van worden. “Als baasjes niet hygiënisch met hun honden omgaan”, aldus professor Oxford, “kunnen ze nare ziektes oplopen.”

Er is zelfs een verhaal van een Britse vrouw die door het speeksel van haar Italiaans windhondje, op intensieve zorgen belandde met falende nieren. Toen ze aan de telefoon was met een kennis, kreeg ze plots moeilijkheden met haar spraak. Ze belde een ambulance en tegen dat die gearriveerd was, lag ze al bijna bewusteloos in haar zetel. Na vier dagen in het ziekenhuis werden de symptomen alleen maar erger. Ze werd verward, had last van enorme hoofdpijn, diarree, een hoge koorts, ademhalingsproblemen en haar nieren wilden niet meer meewerken.

Uiteindelijk vonden de dokters wat er scheelde. Ze had een ernstige bloedvergiftiging opgelopen door een infectie met de bacterie capnocytophaga canimorsus, wat vooral terug te vinden is in de monden van katten en honden. Aangezien de vrouw niet was gebeten of gekrabd, kwamen de dokters tot het besluit dat ze de bacterie had opgelopen door een hondenlik. Met behulp van de juiste antibiotica raakte ze erbovenop, maar het verhaal had evengoed anders kunnen aflopen. In het vervolg kun je dus beter opletten, wanneer die vierpotige kapoen van je een dikke natte lik in je gezicht probeert te geven.