Opgepast, overstekende vossen!

In de Druivenstreek is de jacht op vossen open verklaard.

Vijftien jaar geleden werden de vossen bijna uitgeroeid door hondsdolheid. Maar vandaag zijn ze helemaal terug van weggeweest. In de Druivenstreek spreekt men zelfs van een heuse plaag. Vooral de landbouwers en de kippenkwekers zijn ten einde raad.

De vossen hebben het niet alleen gemunt op kippen, maar ook konijnen en lammetjes worden de keel over gebeten of ‘verdwenen’ uit hun hok. Dit wijst erop dat er vele jongen in de vossenholen huizen. Zij moeten immers eten en daar zorgen de ouders dan wel voor. Hun prooien worden eerst doodgebeten en daarna versleept naar het vossenhol.

[related-posts]

Doorgaans zijn vossen ’s nachts actief, maar momenteel worden ze ook overdag opgemerkt en ze gedragen zich helemaal niet mensenschuw. De honger moet dus groot zijn! De vossen zijn bovendien erg kieskeurig, want vele kippen worden dood achtergelaten.

De burgemeesters van de Druivenstreek hebben intussen jachtvergunningen uitgedeeld. Ze willen de vossenpopulatie niet uitroeien, maar terug op peil brengen. Volgens Diemer Vercayie van Natuurpunt vzw heeft het jagen op vossen weinig zin: “Elke vos heeft zijn eigen territorium en jaagt zijn soortgenoten weg. Wie geen territorium heeft, vindt weinig of geen eten en krijgt bijgevolg minder jongen. Wie de vos afknalt, maakt plaats voor een andere vos!”

Precies omwille van hun ‘tam’ gedrag is er ook een gevaar voor de bevolking. Het zijn vooral de uitwerpselen van de vos die ziektekiemen bevatten. Nochtans zijn vossen echte ‘voedselopportunisten’. Vossen helpen namelijk mee aan de natuurlijke regulatie van de populaties kleine knaagdieren, konijnachtigen, vogels, enz.

Wie zijn dieren wil beschermen tegen de vos, vindt nuttige tips op zoogdierenwerkgroep.be/hinder .