Ook vissen hebben hun slaap nodig

Zeker na een maaltijd van pakweg 50 kg!

Ik heb ooit wel eens een bokaal met twee goudvissen in huis gehad, maar het is me wellicht ontgaan dat zij ooit… sliepen. Eigenlijk stond ik er nooit bij stil. Een vergelijk met de menselijke slaapbehoefte gaat niet op, want het slaapgedrag verschilt bij zowat elke vissoort. En ook hun rustplaats kiezen ze zeer zorgvuldig uit. Het is niet ongewoon dat een school vissen naar eenzelfde slaapplek terug zwemt om er een gezamenlijk dutje te doen.

Meestal ís het ook niet meer dan een dutje, al zou je denken dat grote, krachtige vissen die op ‘doorreis’ zijn en dagelijks ettelijke mijlen onder zee afleggen, minstens zoveel slaap nodig hebben als wij. De ‘sperm whale’ -what’s in a name?- is één van de grootste walvissen die in onze oceanen huizen. Bij ons beter bekend als de ‘potvis’, kan dit monsterlijke roofdier meer dan 5 ton (!) wegen. Een potvis verorbert gemiddeld per dag 3% van zijn eigen lichaamsgewicht aan prooidieren. Zijn menu bestaat bijna hoofdzakelijk uit reuzeninktvissen.

[related-posts]

Na zulke maaltijd val je vanzelf wel in slaap, denk je dan. Niets is minder waar. Potvissen hebben genoeg aan een paar dutjes per dag en die duren hooguit 12 minuten. Daarmee hebben ze kennelijk genoeg om weer op krachten te komen. Ze duiken in kleine groepen het ‘waterbed’ in en het is de ‘groepsleider’ die duidelijk bepaalt wanneer de wekker zal afgaan.

Maar ook hun wijze van slapen is lichtjes anders dan wij dit gewend zijn. Wij doen het in horizontale positie, maar moet je dít zien! Nee hoor, niet ‘lepeltjesgewijs’!

Video potvissen: