Ook dieren hebben een gevoel voor humor

En ook kietelen is ze niet vreemd!

Het zal je niet verbazen dat vooral apen ‘het zotteke’ kunnen uithangen. Dit doen ze in de meeste gevallen door hun soortgenoten voor de aap te houden. Vooral chimpansees hebben een vaak kinderlijke humor en kunnen zich best amuseren door verstoppertje te spelen. Het is geen humor in de ware zin van het woord, maar plagen is wel een grappige uitingsvorm, zolang het niet om ‘pesten’ gaat. Chimpansees doen elkaar ook lachen door te kietelen. Net zoals wij dit doen.

‘Humor’ bij dieren is iets dat menige wetenschapper al lang fascineert. Onderzoek heeft in het verleden al aangetoond dat beesten, net als mensen, primaire emoties vertonen zoals angst en blijdschap. Gedragsbioloog Jonathan Balcombe, gelooft stellig dat dieren ook over een gevoel voor humor beschikken. Zo haalt Balcombe in zijn boek ‘Pleasurable Kingdom’ het voorbeeld aan van enkele chimpansees die in lachen uitbarstten, nadat een soortgenoot een voorbijganger natspoot. Het is de speelse humor van een kind.

[related-posts]

Het gelach van een aap klinkt zowaar menselijk en hij doet het ook met zijn bek open. Dit lachend aapje doet je ongetwijfeld ook zelf lachen:

Video van lachend aapje:

Maar ook andere dieren uiten hun plezier. Je zou het niet meteen van ze verwachten, maar ratten besterven het van plezier als je ze op het buikje kietelt. Vergelijk het niet met een menselijk gelach, maar eerder met het tsjirpend geluid van een vrolijke vogel.

[related-posts]

Jeffrey Burgdorf is al meer dan 15 jaar in de ban van ‘rattengelach’. Sinds 1997 om precies te zijn, het jaar dat de professor biomedische wetenschappen voor het eerst een rat een tsjirpend geluid van 50 kilohertz hoorde uitslaan toen het op zijn buikje gekieteld werd. Bijgaand een filmpje dat niets aan duidelijkheid overlaat:

Video van lachende ratten:

https://www.youtube.com/watch?v=ieP3lpyOHtU