Ooievaar offert zich op voor haar jongen

Hagelbollen troffen niet alleen mensen en hun bezittingen.

Het afgelopen weekend was zowat iedereen in dit land getuige van een weerfenomeen dat je zelden of nooit meemaakte. Wat zelfs Sabine Hagedoren -of moeten we in dit geval Sabine Hageldoren zeggen?- niet kon voorspellen, gebeurde toch. Hagelbollen, zo groot als pingpongballen, werden plots uit de hemel gestrooid. Tot tweemaal toe.

Spectaculair, dat wel, maar pas achteraf duiken de beelden en de verhalen op en kan je je enig idee vormen van de ellende die de ‘stormen’ teweegbrachten: landbouwers die hun hele oogst zien verloren gaan, kapotte ruiten, gedeukte wagens,… Haast onbeschrijfelijk allemaal.

[related-posts]

Eén verhaaltje daaruit trof mij bijzonder. In het natuurgebied Buylaers in Lokeren kwam het noodweer ook voor een ooievaarsfamilie totaal onverwacht. Genesteld in een hoge boom, spreidde een vrouwtjesooievaar haar vleugels over haar twee jongen om ze te beschermen tegen de harde knikkers die plots uit de lucht vielen. Jammer genoeg schoot ze er zelf haar leven bij in. Ik kan het me zó voorstellen.

De jongen, die maar enkele weken oud zijn, en het ooievaarsmannetje overleefden de ‘hagelslag’ wel. De natuurvereniging vzw Durme, die het gebied beheert, hoopt nu dat de vader in staat is om de jongen de komende weken van voldoende voedsel te voorzien.

De opzichters van het natuurdomein zullen desnoods een handje toesteken en via een ladder gaan ze zelf ook proberen de jonge ooievaars te voederen.

Het zou mooi zijn als we ooit het vervolg te horen of te zien kregen. Mét een happy end!