Oog in oog met de lemuren uit Madagaskar

0
524

Nieuw in Planckendael: Wandelen tussen de lemuren tot op hun veranda.

Wandelen tussen de lemuren, echt oog in oog staan met deze ringstaartmaki’s, het is vanaf nu mogelijk in Planckendael. Sinds kort woont er een actieve familie van deze halfapen mét twee baby’s in een gloednieuw verblijf in continent Afrika. De ringstaartmaki’s uit Madagaskar nodigen de bezoekers uit tot op hun veranda in Malagassische, koloniale stijl. Kom binnen in hun verblijf.

Video “oog in oog met de lemuren”:


Samen genieten:

Bezoekers wandelen via een hut in het Afrikadorp binnen in het gloednieuwe lemurenverblijf.

lemuren_fotolink (5)


Deze actieve publiekslievelingen vormen een absolute meerwaarde voor het park en haar bezoekers. De familie bestaat uit zeven ringstaartmaki’s en drie moormaki’s.

lemuren_fotolink (7)


(lees verder op de volgende pagina)

De dieren kunnen naar hartenlust klimmen en klauteren in een grote, vrije ruimte van twaalf meter hoog. En de bezoeker staat hier middenin.

lemuren_fotolink (9)


Deze halfapen, die we zowel lemuren als maki’s kunnen noemen, passen perfect in het Afrikaanse continent van Planckendael.

lemuren_fotolink (4)


Enkel op het Afrikaanse eiland Madagaskar vind je deze bijzondere ringstaart- en moormaki’s. Zonder concurrentie van echte apen op het eiland kregen deze halfapen alle kansen om zich te ontwikkelen. De naam halfapen danken ze aan hun uiterlijk.

lemuren_fotolink (1)


Ze lijken op apen, maar ze zijn het niet. Ze hebben kleinere hersenen, een lange snuit en een gevoeliger reukorgaan.

(lees verder op de volgende pagina)

Staart als communicatietool:

Ringstaartmaki’s kunnen uitstekend met elkaar communiceren. Ze gebruiken daarbij lichaamstaal, geluiden en geuren. Zo is hun staart een belangrijk communicatiemiddel. Maki’s zijn zeer sociale dieren die voortdurend elkaars gezelschap opzoeken.

lemuren_fotolink (2)


Ze leven in groep en markeren hun groepsterritorium met hun geurklieren.

lemuren_fotolink (8)


Bedreiging:

Helaas gaat het met de lemuren op Madagaskar niet zo goed. 94% van de lemuursoorten daar zijn bedreigd. Dat heeft vooral te maken met de bedreiging van hun leefgebied. Bosgrond moet plaats maken voor weides en net dat bos- en struikgebied hebben maki’s nodig om te overleven. Ook stroperij, illegale handel en de productie van houtskool maken dat maki’s bedreigd zijn.

lemuren_fotolink (3)


Planckendael Express :

Breng Planckendael en de lemuren een bezoek met de gloednieuwe Planckendael Express. Deze thematische bus brengt je van station Mechelen rechtstreeks naar Planckendael. Ze rijdt alle vakantiedagen, feest- en brugdagen en alle weekends tussen Pasen en eind september. Ook de valkenier en zijn roofvogels verwennen je op diezelfde dagen met een demonstratie.

lemuren_fotolink (6)


GEEN REACTIES