Olifantenbaby in Planckendael is niet meer

In Pairi Daiza is een gezond olifantje geboren.

Slecht en goed nieuws dus. Gisteravond is Baby Q, de olifantenbaby die op 22 april geboren werd in Planckendael, uiteindelijk toch gestorven. Van bij de geboorte waren er problemen: Baby Q was de eerste baby voor May Tagu. Vlak na de bevalling scheen nochtans alles naar wens te verlopen. May Tagu raakte de baby aan, besnuffelde hem en begroette hem. Ook de andere dames van de kudde kwamen het kleintje na de eerste kreetjes begroeten. Het is pas als de baby zelf initiatief neemt, door proberen recht te staan, dat de onervaren mama verkeerd reageert. Ze stoot de baby af en weigert hem melk te geven.

Het kalfje werd sinds 22 april door de verzorgers met kunstmelk gevoed maar verzwakte zienderogen. Vorige week bleek bovendien dat Baby Q ook geelzucht had, wat quasi zeker noodlottig zou zijn voor een olifantenbaby. Begin deze week woog het niet eens zoveel meer dan bij de geboorte. Hoewel de verzorgers het zieke kalf bijna dag en nacht bijstonden, is het gisteravond dan toch ingeslapen. Voorgoed.

Ik kan me voorstellen dat alle betrokken verzorgers en dierenartsen zich niet goed voelen bij de dood van hun ‘vriendje’. “We zijn in rouw gedompeld. Baby Q heeft het jammer genoeg niet gehaald. Zijn verzorgers waren bij hem en ook de kudde heeft afscheid kunnen nemen.“, meldde de directie van Planckendael inmiddels.

[related-posts]

Het toeval wil dat gisteren in de vroege ochtend in de Waalse dierentuin Piari Daizi de allereerste olifantenbaby op de wereld werd gezet. Het is een Aziatische olifant en het is een meisje. De naam zal pas later bekendgemaakt worden.

Dit olifantje blijkt wèl in zeer goede gezondheid te verkeren. Al na zeven minuten stond het kalf rechtop en geen uur later voegden moeder en baby zich al bij de rest van de familie.

Dit zijn prachtige beelden van gisteren: