Nooit werd een kaketoe ouder dan Fred

Honderdjarige zelfs gefeliciteerd door Britse Queen.

De kaketoes vormen een familie vogels van 21 verschillende soorten en behoren tot de orde van papegaaien. In het wild kunnen kaketoes tot 40 jaar oud worden, maar vreemd genoeg leven er in gevangenschap soortgenoten die makkelijk de leeftijd van 60 à 70 jaar passeren.

In het Australische Tasmanië en meer bepaald in het Bonorong Wildlife park werd gisteren de honderste (!) verjaardag gevierd van een kaketoe en volgens de kenners is dit de eerste eeuweling ooit onder de papegaaien. Fred -zo heet het beestje- verkeert nog in een uitstekende gezondheid en had de jongste tien jaar zelfs niet één keer de hulp nodig van een dierenarts. Hij leeft bij de gratie van de verzorgers en de talrijke bezoekers en daar heeft de kranige vogel gisteren met volle teugen van kunnen genieten.

[related-posts]

De directie van het Bonorong Wildlife park had de recordleeftijd van Fred immers wereldkundig gemaakt en een groots feest georganiseerd. Wie wilde deelnemen aan het feest moest zich verkleden in een kaketoe en verrassend genoeg hield iedereen zich aan deze bizarre dresscode. En de Britse Queen herself had zelfs een telegram met gelukwensen gestuurd! Naar verluidt zou hare majesteit een paar decennia geleden het bekende park hebben bezocht.

Kaketoes zijn speelse en zeer aanhankelijke vogels die zich -in tegenstelling tot andere papegaaiachtigen- hechten aan meerdere personen. De meeste soorten zijn behoorlijk vernielzuchtig en zeer luidruchtig. Het geluid van een Molukkenkaketoe kan oplopen tot 130 decibel. Een tamme kaketoe uit zijn vreugde bij wijze van dansjes en vrolijk gekrijs.

[related-posts]

“Hij vliegt niet meer zo veel, maar dansen, zingen en praten doet hij wel nog vaak”, klinkt het bij het dierencentrum waar Fred nu al 20 jaar verblijft. “Hallo met Fred” en “Polly wil een koekje” zouden zijn favoriete zinnetjes zijn. Nog volgens de verzorgers zit de kaketoe het liefst binnen en houdt hij het meest van vrouwelijk gezelschap. De oude Fred beschouwt Polly als zijn ‘vaste vriendin’.

En “Kopke krabben”? Dat krijgt hij wellicht niet over zijn bek, maar op zijn manier maakt Fred wel duidelijk dat hij er best van houdt!

Video van een kaketoe: