Mooie video over vriendschap tussen schildpadden

Het ergste wat een schildpad kan overkomen… Ook in de dierenwereld is vriendschap heilig!

Het ergste wat een schildpad kan overkomen is dat het beestje op zijn rug valt. We spreken hier voornamelijk over tuinschildpadden en wie er één als huisdier heeft, weet dat de minste hindernis al de oorzaak kan zijn van een kwalijke tuimelperte, waardoor de schildpad plots de wereld op z’n kop ziet. En een schildpad die op zijn rug ligt, heeft een probleem!

In tegenstelling tot waterschildpadden hebben landschildpadden een hoog, rond schild en die ‘helm’ kan dan wel een uitstekend beschermmiddel zijn tegen roofdieren, eenmaal ze op hun rug belanden, blijken hun nek en hun pootjes te kort om snel overeind te krabbelen. Bij mannetjes heeft de kromming van het schild een andere structuur dan bij vrouwtjes. Een vrouwtje in nood heeft alle moeite van de wereld om weer met beide pootjes op de grond te komen. Het kan tot langer dan één uur duren dat een vrouwtje vecht voor haar leven. De druk op de longen en andere organen wordt immers almaar groter. Uiteindelijk gebruiken ze niet meteen hun spieren dan wel de zwaartekracht om overeind te komen.

Video schildpadden helpen elkaar:

[related-posts]

De uitbater van een goede speciaalzaak voor dergelijke ‘huisdieren’ zal je altijd aanraden een koppel schildpadden in je tuin te laten huizen: een mannetje en een vrouwtje. Geen twee mannetjes, want wanneer die het niet met elkaar kunnen vinden, maken ze er een sport van om elkaar opzettelijk ondersteboven te duwen. Zelfs al is het tussen een mannetje en een vrouwtje niet altijd liefde op het eerste gezicht, een mannetje zal een vrouwtje altijd ter hulp snellen als het op haar rug belandt. Dit geldt ook voor reuzenschildpadden die in het wild leven. Ze troepen doorgaans samen omdat ze instinctief wéten dat ze elkaars hulp nodig hebben. Overigens zijn 100-jarige schildpadden geen rariteit in de natuur.

De jacht op reuzen- en waterschildpadden is al jaren een omstreden item binnen het wereldnatuurfonds (WWF). Precies omdat de jagers bij de vangst het dier op zijn rug leggen en het een langzame dood laten sterven. En já, ‘schildpaddensoep’ bij de Chinees bevat wel degelijk… schildpaddenvlees!