‘Mijn grote broer is een python van 100 kg!’

In China houden wel meer kinderen er een opmerkelijk huisdier op na.

Op zoek naar werk en een zekere toekomst voor hun kinderen, verhuizen de jongste jaren duizenden Chinezen van het platteland naar de stad. In tegenstelling tot de vorige eeuw brengen zij ook veel minder kinderen ter wereld. Gezinnen met één kind zijn er niet langer meer uitzonderlijk. Maar voor de kinderen zelf is dit niet zo evident. Iedere kleuter wil er best een broertje of een zusje bij. En dan wordt dit voor de werkende ouders een probleem…

[related-posts]

Ah Zhe is zo’n jongetje dat nu met zijn ouders in de stad Dongguan woont. Toen hij 9 maanden oud was, kreeg hij er van zijn ouders een speelkameraadje bij: een python! Inmiddels is Ah 13 jaar en al die tijd kon hij rekenen op de hulp en de bescherming van zijn ‘grote broer’. De slang is mettertijd volgroeid en weegt momenteel om en bij de 100 kg (!). En toch is de python nog altijd blij als een hond, wanneer zijn ‘baasje’ Ah Zhe thuiskomt. Dan drukt hij zijn gigantische lijf tegen de jongen aan en dollen ze wat.

Huisdier Python 2

[related-posts]

De verstandhouding en vriendschap tussen een slang en een kind is niet ongewoon. Wanneer de slang al kort na de geboorte in huiselijke kring vertoeft, zal hij zich ook gaan gedragen als een ‘huisdier’. Op warme dagen houdt de koelbloedige python het kind koel met zijn lijf en beschermt zijn ‘baasje’ tegen elke vorm van bedreiging.

Kinderen van migrantenarbeiders blijken in de grootsteden van China immers onheus behandeld te worden en hebben het doorgaans erg moeilijk om vriendschap te sluiten met de stadskinderen. Het trieste gevolg ervan is dat deze kinderen vaak te lijden hebben onder eenzaamheid en permanente angst.

[related-posts]

Beter dan elke kinderpsycholoog kan een huisdier de noden van het kind invullen. En of dit nu een python, een big of een schildpad is, maakt niet uit. In China zijn in de eerste plaats vogels en krekels populaire ‘huisdieren’ in de steden. Omdat hun geluiden de migrantenfamilies doet herinneren aan het platteland, wordt verondersteld.