Meer vee dan mensen op aarde!

In het wild levende diersoorten sterven uit, maar het menselijk gekweekt vee verdubbelt.

Er leven tegenwoordig dubbel zoveel koeien, zwijnen, schapen, kippen en ander gekweekt vee op aarde dan er mensen zijn! Dit is even schrikken, maar volgens ULB-wetenschapper Marius Gilbert die deel uitmaakt van een internationaal onderzoeksteam, mag je deze stelling als een absolute waarheid beschouwen.

Vee

Naar biomassa verrekend, gaat het om 1 miljard ton (!) dieren die om één of andere reden worden gekweekt voor menselijke consumptie: van melk en eieren tot charcuterie en schoonheidsproducten, zonder het te beseffen nuttigen we allemaal dagelijks een deeltje van deze dierlijke goudmijn!

In schril contrast met deze conclusie staat de vaststelling dat er jaarlijks almaar meer diersoorten die in het wild leven, met uitsterven bedreigd worden. En daar hebben wij, mensen, dan weer schuld aan. Bossen en regenwouden worden ondoordacht gekapt om er vee te telen of plantages aan te leggen. ‘Van een redelijke en gezonde wisselwerking is al lang geen sprake meer!”, stelt Marius Gilbert.

[related-posts]

Vee 2

In ons land maken varkens (!) het grootste deel uit van onze gekweekte dierenbevolking. Naar schatting leven er zo’n 6,4 miljoen zwijnen in ons land, wat zoveel betekent als 211 per vierkante kilometer. Europese koplopers zijn Denemarken (307) en Nederland (295).

Op internationaal niveau spant China de kroon. Volgens recente cijfers telt dit continent maar liefst 510 miljoen zwijnen, maar gezien de grootte van dit werelddeel komt dit neer op ‘slechts’ 53 varkens per vierkante kilometer.

Markante getallen allemaal. En dan te bedenken dat het aantal menselijke ‘varkens’ in onze samenleving niet werd meegerekend!…