Meer huismussen dan vinken in onze tuinen

Zowel in Nederland als Vlaanderen had tuinvogeltelling plaats.

Het afgelopen weekend werd in de Nederlanden het aantal vogels geteld dat in het winterseizoen je tuin bezoekt. Echte vogelliefhebbers waren al veer eerder op de hoogte, want via de media werd aan de bevolking gevraagd hieraan deel te nemen. Zowel kinderen als volwassenen werden verondersteld gedurende een halfuurtje de verschillende vogels te tellen die je achtertuin of je balkon kwamen bezoeken. En daarop werd massaal gereageerd.

In Vlaanderen wordt Het Grote Vogelweekend al jaren georganiseerd door de vereniging ‘Natuurpunt’ en kon men de resultaten doorgeven via de website. Gisteravond was men nog volop bezig met de tellingen op een rijtje te zetten, maar na ongeveer 300.000 getelde vogels was al duidelijk dat de huismus weer de meest voorkomende vogel is in de Vlaamse tuinen.

[related-posts]

Logisch, zou je denken, maar ooit stond de vink bovenaan de lijst. Meestal gebeurde dit tijdens aanhoudend strenge winters. Het vrij zachte winterweer dat we nu beleven zorgt ervoor dat de tamelijk schuwe vink nog genoeg voedsel vindt in het bos, waardoor ze wegblijven van de voederplanken. Grotere vogelsoorten begeven zich eerder naar parken en pleinen om voedselrestjes op te pikken.

Aan de hand van Het Grote Vogelweekend wil Natuurpunt wetenschappelijke gegevens verzamelen over de toestand van onze tuinvogels. Met enkel professionele biologen zou het onmogelijk zijn om de honderdduizenden gegevens te verzamelen. Tegelijkertijd wil de natuurvereniging ons de schoonheid van de natuur in eigen tuin laten ontdekken en hen aanmoedigen om vogels te voederen gedurende de wintermaanden.

[related-posts]

Rond deze tijd van het jaar worden in Nederland ook elk jaar kolossale zwermen van spreeuwen waargenomen. Zij het niet in de tuin maar in de lucht. Het is een bijzonder schitterend spektakel. Probeer ze niet te tellen, want dit is een onbegonnen opdracht. Maar het is wonderbaarlijk om zien hoe vogels a.h.w. natuurlijke kunstwerken creƫren aan de hemel.

Video spreeuwen in formatie: