Man kan stokoude geit om medische redenen geen chip laten plaatsen en krijgt boete van 200 euro

0
107

Vlimmy.

Peter Van de Velde (foto boven, Facebook) en zijn vrouw Sandy uit Vlimmeren kregen recent een brief in de bus met een boete van 200 euro omdat hun oude geit opnieuw moet gechipt worden. Die draagt de naam Vlimmy, verwijzend naar hun woonplaats.

Het dier werd geregistreerd bij aankoop 17 jaar geleden, maar de chip in haar oren is door de tijd verloren gegaan. In juni stond plots een controleur van het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen voor hun deur en die stelde vast dat het dier geen chip meer droeg.

“Bij het laatste dierenartsbezoek kreeg ze al een kleine aanval door de stress, en we zijn bang dat ze een gelijkaardige situatie niet meer aankan. We willen gerust de chip aan haar hok hangen, maar de controleur eiste dat we haar zouden chippen. Dat weigerden we, en na een aanmaning kregen we deze week een boete van 200 euro in de brievenbus. Dat is het minimumbedrag. De boete kan oplopen tot 40.000 euro”, aldus de eigenaars in Het Nieuwsblad.

(lees verder op de volgende pagina welke brief ze ook nog in de bus kregen)

“We willen het niet op ons geweten hebben dat ons Vlimmy sterft door de chipping. Ze mag hier rustig van haar oude dag genieten tot ze sterft van ouderdom. Daarna komen er geen nieuwe geiten. We kochten haar destijds voor 25 euro om onze kinderen een plezier te doen, maar die zijn ondertussen al aan het voortstuderen. Deze situatie laat dan ook een wrange nasmaak achter.”

Het gezin kreeg ook nog een brief in de bus om zich te laten registreren als landbouwbedrijf. “En dat terwijl we in een halfopen bebouwing wonen. We snappen niet dat je zo veel gedoe krijgt wanneer je een gezelschapsdier registreert.”

“We hopen dan ook dat de bevoegde instantie inziet dat het chippen van Vlimmy een dieronvriendelijke maatregel is.”

GEEN REACTIES