Koning Filip ontleent zijn naam aan een wesp!

Zou koningin Mathilde zich daar ook vereerd bij voelen?

Fabiola, Mathilde en prinses Claire hadden al een mooie rozensoort die naar hen is genoemd, maar dat koning Filip zich tevreden moet stellen met een nieuwe wespensoort, is toch een bizar nieuwtje.

En toch is dit niet toevallig. Vorig jaar, ongeveer rond de tijd dat Filip de troonswisseling voltrok met zijn vader Albert, werd de Belgische bioloog en insectenkenner bij uitstek, Yves Braet -medewerker van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)- naar Frans-Guinea geroepen om er ‘een nieuwe wespensoort’ te identificeren.

De wesp hoort tot de familie van de ‘Nervellius’-wespen, zogenaamde ‘schildwespen’, die overal ter wereld voorkomen, maar zelden of nooit werden gevangen om ze nader te onderzoeken. Maar wát maakt de nieuwe wesp dan zo uitzonderlijk dat ze naar onze koning gedoopt werd?

[related-posts]

Blijkt dat het insect in de eerste plaats te herkennen is aan de kleuren. Zowel het lijfje als de vleugels vertonen hoofdzakelijk drie kleuren: zwart, geel en rood! Omwille van het tijdstip van de ontdekking en het opmerkelijke tricolore jasje van de wesp, lag het voor Yves Braet nogal voor de hand hoe hij het beestje zou noemen: ‘De Nervellius Philippus’.

Inmiddels werd de nieuwe wespensoort ook van nabij bestudeerd en hierover wil de wetenschapper nog het volgende kwijt: “De wesp is iets groter dan normaal: het lijfje is twee centimeter lang en heeft ook een vleugelwijdte van plusminus twee centimeter. De vrouwtjes leggen eitjes in rupsen en de larven ontwikkelen zich daar tot de rups sterft, waarna ze ontpoppen.”

En of Filip ook bijt? De wesp gedraagt zich zoals alle andere: laat het beestje rustig zijn gang gaan, maar mep er niet naar! Of ook het wijfje zal van zich afbijten…