Knaagdieren zijn gek op het lopen in een rad!

Geen sprake van dierenmishandeling, weerleggen onderzoekers formeel.

Honderden rondjes lopen in een draaiend rad: wij zouden er hoorndol en kotsmisselijk van worden, maar muizen, hamsters en andere knaagdieren zijn er weg van! Tot voor kort werd altijd gedacht dat ze dit alleen maar doen in gevangenschap. Om zich in hun kooi af te kunnen reageren. Fout dus, het is precies een teken dat ze zich in hun sas voelen!

Een onderzoeksteam van de Nederlandse universiteit van Leiden verrichtte een aantal eenvoudige proeven, die men vanuit het gezond verstand al veel eerder had kunnen bedenken.

De onderzoekers bakenden een terrein af in een vrij groot stuk natuur, waar de knaagdieren alles vonden wat ze nodig hadden. Ze aten er natuurlijk voedsel naar believen en konden holen graven, waar ze maar wilden.

[related-posts]

Op dit terrein plaatsten ze hier en daar een looprad in een open kooi. Veel tijd hadden de onderzoekers niet nodig om vast te stellen dat de knaagdieren intuïtief herhaaldelijk het rad opzochten en zich minutenlang ‘amuseerden’ met rondjes draaien.

Tot hun verbazing kwamen na verloop van tijd niet alleen muizen en ratten op het rad af, maar ook konijntjes en fretten! En nog opmerkelijker: zelfs kikkers leefden zich nu en dan uit in het rad!

De onderzoekers leiden hieruit af dat de beestjes, net als mensen, een natuurlijke behoefte hebben aan beweging en ‘sport’ als een vorm van plezier. Klopt, ik frons soms ook mijn wenkbrauwen als ik in de ‘etalages’ van fitnesscentra vrouwen en mannen soms een uur lang op de loopbanden zie zweten. Allemaal mensen met muizenissen, denk ik dan!…