Kinderen leven zich uit met het beschilderen van waterbuffels

Bodypainting of graffiti?

In verschillende Oosterse landen is al een aantal jaren een rage aan de gang, waarbij jong en oud zijn hart kan ophalen. Al wat je nodig hebt, is een kolos van een levende buffel en een paar potten verf of spuitbussen.

In ons land kent men graffiti als een al dan niet (verdekte) vorm van kunst die hoofdzakelijk opduikt in verlaten stegen of op plekken waar de beoefenaars weinig risico lopen om betrapt te worden. De jongste jaren zijn gemeentebesturen wat toleranter geworden, omdat graffiti-ontwerpen best wel mooi, sierlijk én kunstig kunnen zijn.

Buffel painting

[related-posts]

In Thailand worden naar jaarlijkse gewoonte al voor de 144ste keer (!) de buffelwedstrijden voorbereid: een parade van tientallen waterbuffels die door de deelnemende schoolkinderen worden beschilderd en de straat oplopen als heuse kunstwerken. En zelfs volwassen vrouwen en mannen beschilderen hun eigen lichaam om aan de parade deel te nemen. Dit alles om de start van de rijstoogst te vieren en op een wel erg kleurrijke manier.

Na Thailand hebben ook China en Vietnam gelijkaardige initiatieven uit de grond gestampt. Waterbuffels worden in Azië de ‘levende tractors van het Oosten’ genoemd. Je kan ze vergelijken met onze koeien- en paardenpopulatie. Het zijn ‘werkbeesten’ die gewillig de mens van dienst zijn. Voor elke landbouwer in het Oosten is een waterbuffel onmisbaar bij al zijn activiteiten.

Buffel painting

[related-posts]

De buffels worden niet toevallig beschilderd bij louter ‘speciale gelegenheden’. Volgens de legende zag een veedrijver ooit een tijger één van zijn buffels aanvallen. Na een poos was de buffel dermate bedekt met bloed en modder, dat hij eruit zag als een monster en de tijger afdroop. Sindsdien beschilderden boeren hun vee om roofdieren weg te houden.

Is dit ook de reden waarom hoofdzakelijk vrouwen in onze contreien best te vinden zijn voor een misleidende bodypainting?…

Video wedstrijd: