Kind & Gezin overweegt advies voor jonge ouders aan te passen

Kinderbedje.

De Amerikaanse vereniging van kinderartsen American ­Academy of Pediatrics raadt aan om baby’s één jaar lang in de kamer van de ouders te laten slapen. Maar opgelet: wel in een eigen bedje en niet tussen de ouders in! Zo leren ze zelfstandig slapen. Professor Gunnar Naulaers, neonatoloog in het UZ Leuven en expert in wiegendood, zegt dat alle recente studies erop wijzen dat een gezonde baby die de kamer deelt met zijn ouders heel weinig kans heeft om onverwacht in zijn slaap te overlijden.

Mmmm, babygeur“Omdat wiegendood tot de leeftijd van één jaar voorkomt, raden we aan om de baby pas na twaalf maanden te verhuizen naar zijn eigen ­kamer”, zegt professor Naulaers in Het Nieuwsblad. “Vroegere studies wezen zes maanden aan als de ideale termijn. Hoe ouder het kind, hoe moeilijker de overstap naar een eigen kamer.” Het aantal gevallen van wiegendood piekt op de leeftijd van drie maanden. “Wiegendood is iets vreselijks en ouders zijn bereid om alles te doen om te vermijden dat het zover komt”, vertelt Leen Dubois van Kind & Gezin.

Begin jaren ’90 waren in Vlaanderen nog 100 gevallen van wiegendood per jaar. Nu is dat teruggelopen tot 15. Een uitstekende tip is baby’s op hun rug leggen om te slapen. Het is onduidelijk waarom in de buurt van de ouders slapen het risico verkleint. “Maar uit de praktijk weten we dat het helpt”, besluit professor Naulaers. De oorzaak van het plotselinge overlijden is bij wiegendood per definitie onbekend. Wetenschappers vermoeden wel dat het om een nog onvoldoende ontwikkelde functie van het ademhalingscentrum in de hersenen zou kunnen gaan.