Je volwassen hond steeds kunnen inruilen tegen een puppy via Puppy Swap?

Een hond is voor het leven! Een puppy is geen speelgoed.

Het gebeurt helaas maar al te vaak: ouders geven hun kind een hondje cadeau en in vele gevallen mag zij/hij het nog zelf kiezen ook. Maar weinigen staan er bij stil dat het schattige speelmaatje vrij snel groot zal worden. Je dochter of zoon ook en die zal hoe langer hoe minder bezig zijn met de lieve pup die gaandeweg meer van zijn haren en spreekwoordelijke pluimen verliest.

In Canada bestaat er een vereniging die hiervoor een oplossing heeft. ‘PuppySwap’ stelt je in staat om je volwassen hond in te ruilen en er een andere schattige puppy voor terug te krijgen. Wat een service! Bijgaand videofilmpje toont je hoe dat in zijn werk gaat.

Video “PuppySwap”:

https://www.youtube.com/watch?v=j1P7f27-zHg

Geloof dit maar niet! Het zou maar al te makkelijk en te zielig zijn. PuppySwap bestaat niet eens en het gaat hier niet om een reclamespotje maar om een ‘boodschap van algemeen nut’. Met het filmpje wil men op een bijzondere manier de Canadese bevolking sensibiliseren voor het ondoordacht aanschaffen van een hond. Het spotje is zo goed gemaakt dat talloze ‘dierenliefhebbers’ meteen op zoek gingen naar de… fictieve vereniging!

Maar al die dierenliefhebbers werden met hun neus op de feiten gedrukt en vergaten de kleine lettertjes te lezen. De boodschap aan het eind van het filmpje is immers bikkelhard: ‘In Canada worden elk jaar 180.000 honden achtergelaten en belanden in een opvangcentrum. 40% van de dieren vindt nooit een nieuw baasje!’.

Ik vermoed sterk dat ook in ons land deze boodschap van tel zou kunnen zijn!