Hoe bestudeer je pinguïns?

Door er eentje undercover op af te sturen.

Pinguïns zijn fascinerende dieren die niet alleen kinderen onberoerd laten, maar ook wetenschappers en kunstenaars boeien. Er bestaan er wel meerdere, maar dé animatiefilm bij uitstek is de Amerikaanse productie ‘Happy Feet’ (2006), waarin zingende en dansende pinguïns de hoofdrollen voor zich nemen. Wereldwijd was het een bioscoophit van formaat. Het knuffelgehalte van de dieren kreeg een boost zonder voorgaande.

Meer recent is een Nederlandse animatieserie: ‘Pim de Pinquin’. Een fragment hieruit:

Video ‘Pim de Pinquin’:

[related-posts]

En nochtans zijn wilde pinguïns in werkelijkheid allesbehalve mensvriendelijke dieren. Al jaren houden ze wetenschappers a.h.w. voor de gek en laten zij zich amper benaderen. Sommige van hun gewoontes en gedragingen blijken geen vast patroon te hebben en tot vandaag staan onderzoeksteams nog altijd voor een pak raadsels, waaruit ze niet wijs geraken.

Bijgevolg bedacht een groep onderzoekers een snufje om de pinguïns makkelijker te benaderen. Ze vervaardigden een pluchen robot die ‘undercover’ werd ingezet op twee plaatsen: tussen een bende pinguïns op een eilandje in de Indische Oceaan en bij keizerspinguïns op Antarctica. Aanvankelijk stuurden ze een ‘babypinguïn’ op wieltjes -uitgerust met een camera en meetapparatuur- op pad. Maar dat hadden de echte pinguïns maar al te gauw in de gaten en het duurde niet lang of de wieltjes gingen er alleen vandoor.

[related-posts]

In een korte documentaire zie je de verdere ontwikkelingen van het mechanische tuig dat de wetenschappers in staat moet stellen om mondjesmaat meer wetenswaardigheden over de ‘schattige’ pinguïns te kunnen onderzoeken. Toegegeven, de robot begint stilaan op zijn soortgenoten te gelijken, maar ik vrees dat het paringsritueel nog lang op zich zal laten wachten!

Video documentaire: