Handschoenen breien voor koala’s

Bosbranden in Australië eisten hun tol.

De solidariteit voor dieren in nood is soms groter dan je naaste terug op de been te helpen. Sinds een paar dagen doen verschillende dierenhulporganisaties massaal een oproep naar alle burgers toe om honderden koala’s aan een paar degelijke… handschoenen te helpen. Vreemde oproep als je de achtergrond van dit verhaal niet kent. Hoewel, koala’s hebben zulk een groot knuffelgehalte dat de reden niet echt van tel is.

Nochtans is de oorzaak van deze noodzaak meer dan ernstig. De jongste weken woedden er in Zuid-Australië en Victoria felle bosbranden en laat dit nu net de habitat zijn van de schattige koala’s. De bosbranden breidden zich vrij snel uit en hoezeer de hulpdiensten ook alles in staat stelden om ze te blussen, het onheil hield dagenlang aan en de koala’s zagen niet meteen een uitweg. Vele dieren verloren daarbij het leven. Andere klampten zich vast aan boomstappen en taken en verbrandden daarbij hun tere pootjes!

[related-posts]

Medewerkers van The International Fund for Animal Welfare laten op hun site weten dat de beestjes dringend hulp nodig hebben. Het doneren van katoenen lakens of handdoeken is al fijn, maar zelf de wanten naaien of breien en daarna opsturen is helemaal top. Er staat zelfs een naaipatroon op de Facebook-pagina van de organisatie, dat je via deze link kan terugvinden.

Zuid-Australië werd de laatste jaren wel meer geteisterd door felle bosbranden. Als dit zo doorgaat, kan het landschap er blijvend veranderden. Het gevaar bestaat dat bossen verdwijnen en plaats zullen moeten maken voor savannes en grasland. Dit zou bijgevolg ook betekenen dat de koala’s hun woongebied noodgedwongen zullen verliezen.

[related-posts]

“Als vroeger een paar hectare bos afbrandde, dan herstelde de natuur zich weer.”, zegt een woordvoerder van het Wereld Natuur Fonds. “Dat kwam onder meer doordat de as zorgde voor meer vruchtbare grond. Als er jaren achtereen branden zijn op dezelfde plek, dan kan de natuur zich echter niet goed genoeg herstellen. Dat dreigt nu te gebeuren.”, aldus een woordvoerster.

Het WNF constateert dat de branden in Australië worden geholpen door extreme hitte, die “wel eens het gevolg zou kunnen zijn van klimaatverandering”. Intussen zoekt met naar oplossingen om de bosbewoners zoals de koala-families naar ander oorden te drijven en dit is geen voor de hand liggende klus.

Video “wantjes voor koala’s”: