Halloween, ‘uileween’?

Uilen zijn wel degelijk ‘dieven in de nacht’.

Ik ben van weinig dieren bang, maar een uil heeft iets afschrikwekkends. Ik herinner mij hoe ik tijdens een nachtelijke dropping met de jeugdbeweging werd aangevallen door een uil die het duidelijk op mijn pet had gemunt. Ik had hem in de verste verte niet horen aankomen en stond werkelijk aan de grond genageld. Ook op vleermuizen heb ik het niet begrepen. En laat dit toevallig twee beestjes zijn die al sinds jaren worden betrokken bij het hele Halloween-gedoe. Het zijn spookdieren!

uilhalloween2

Bij nader inzien zijn uilen ronduit prachtige vogels. Maar het zijn en blijven wel ‘roofvogels’. Die zijn over het algemeen gewiekst en hebben a.h.w. een trukendoos bij zich om hun prooi te verschalken. Zo kan een uil minutenlang op een tak stilzitten zonder ook maar één keer te verpinken. Zelfs zijn oogwimpers bewegen nauwelijks of niet. Een komediant pur sang. Doen alsof hij een uiltje knapt, maar klaarwakker zijn. Ook al door de vorm van zijn ogen en oren neemt hij zowat alles waar binnen een straal van 50 meter. En de nacht is zijn bondgenoot.

uilhalloween3

[related-posts]

Hét wapen van deze dief in de nacht is dat hij zo goed als geruisloos kan rondvliegen. Daar waar andere roofvogels het vooral moeten hebben van hun snelheid, rekent de uil op zijn haast onhoorbaar gefladder. Hoewel uilen een flinke vleugelwijdte hebben, kunnen ze je tot bijna 30 cm zonder één bijgeluid benaderen. De bosuil, zoals wij die kennen, voedt zich vooral met muizen en jonge eekhoorns.

Maar hoé een uil zo stil kan vliegen, is nog niet helemaal uitgevogeld door wetenschappers. Wel zijn er een paar aanwijzingen. Zo zijn de veren van een uil anders dan die van gewone vogels: ze zijn langer, hebben een andere pennenstructuur en lopen aan het eind vloeiender af. Wetenschappers denken dat deze eigenschappen voor een geluidloze vleugelbeweging zorgen, doordat het de turbulentie achter hun veren vermindert. Ook bevatten de veren een zijdeachtig laagje, die het geluid van het klappen van de vleugel dempt. Daarnaast zijn de vleugels en de veren van een uil aërodynamischer, waardoor ze geruisloos door de lucht kunnen suizen.

[related-posts]

Klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar deze vertraagde opname spreekt voor zich. Zelfs zonder klank!

Video uilen: