GRAPPIG: Kaketoe miauwt richting katten en die weten niet wat hen overkomt

0
491

Beetnemen.

Een kaketoe is een soort papegaai en de naam is afgeleid van het Maleise woord kakaktua, wat oudere zus betekent, maar ook nijptang. Dit slaat op hun bijzonder sterke, kromme snavel.

Kaketoes hebben vele kenmerken gemeen met andere papegaaien. De families verschillen echter op een aantal anatomische punten van elkaar. Zo hebben kaketoes een vaak spectaculaire kuif die opgezet kan worden en hebben ze niet de speciale veertextuur die veel papegaaien hun regenboogkleurige kleuren geeft. Kaketoes zijn gemiddeld groter dan papegaaien.

Video: GRAPPIG: Kaketoe miauwt richting katten en die weten niet wat hen overkomt

(lees verder op de volgende pagina voor meer interessante info over de kaketoe)

Kaketoes hebben als familie een veel beperkter leefgebied dan de papegaaien. In het wild komen ze voor in het gebied van de Filipijnen en de oostelijke eilanden van Indonesië tot Nieuw-Guinea, de Solomoneilanden en Australië.

De kuif van de kaketoe wordt bij agressie, angst en opwinding overeind gezet. Hierdoor krijgt de vogel een meer imponerend uiterlijk. Dit wordt versterkt door wild heen en weer te bewegen en vleugels en staartveren uit te spreiden.

Kaketoes zijn speelse en zeer aanhankelijke vogels die zich, in tegenstelling tot andere papegaaiachtigen, hechten aan meerdere personen. De meeste soorten zijn behoorlijk vernielzuchtig en zeer luidruchtig. Het geluid van een Molukkenkaketoe kan oplopen tot 130 decibel.