5 tips voor als je je kind een huisdier cadeau wil geven

5 tips, maar toch altijd best eerst 2 keer nadenken!

Sinterklaas en de feestdagen komen eraan en nu al zijn vele kinderen bezig met hun verlanglijstje. Een huisdiertje staat ongetwijfeld in de top 5 en daarvoor vrezen de meeste ouders. Een schattig beestje mag dan wel zorgen voor wat meer leven in huis, doorgaans moet je als ouder zelf opdraaien voor de opvang en de verzorging van de nieuwe huisgenoot. Zeker tijdens de eerste weken, wanneer kind en dier nog volop aan elkaars gezelschap moeten wennen. Hieronder een aantal kindvriendelijke huisdieren en hun pro’s en contra’s.

1. Konijn:

Kies dan voor een dwergkonijn. Ze zijn zindelijk en zoeken vanzelf het gezelschap op van kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Ze spelen graag en vragen om aandacht en aaitjes, maar anderzijds zijn het géén schootdieren. Let wel, een konijn is een knaagdier, dus kabels en bedradingen hou je best een eindje buiten hun bereik. Geef het een vast slaaphoekje of een kooi.

huisdierkonijn

[related-posts]

2. Cavia:

Een cavia is een lief en rustig dier en zeer geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Ze maken schattige piepgeluidjes en zullen al snel doorhebben van wié ze eten mogen verwachten. Ze laten zich makkelijk oppakken en blijven meestal rustig bij je zitten. Ze houden ervan om dagelijks geknuffeld te worden. De cavia heeft graag een vriendje in de kooi, dus ben je bijna genoodzaakt er twee te kopen.

cavias

3. Kat:

Katten zijn echte gezelschapsdieren. Qua verzorging hebben ze niet veel nodig: een schone kattenbak, eten, een mand, wat speeltjes en veel liefde natuurlijk. Vanaf 6 jaar kan je kind beginnen met het verzorgen. Van bij de start zal je echter regelmatig een dierenarts moeten raadplegen.

huisdierpoesje

[related-posts]

4. Hond:

Niet alle honden zijn kindvriendelijk, dus raadpleeg je vooraf over de eigenschappen van een bepaald ras. Als je een hond adopteert, kies je het best voor een jonge hond die nog geen eigenzinnige gewoontes heeft aangenomen. Kinderen vanaf 10 jaar zijn al best in staat om de hond op te voeden en af te richten. Het nadeel is ook hier dat je van bij het begin regelmatig de dierenarts moet raadplegen.

hondje3

5. Hamster:

Hamsters zijn lieve, kleine beestjes en kunnen erg slim en grappig uit de hoek komen. Maar ze kunnen net zo goed in een kleine hoek verdwijnen! Voor peuters en kleuters zijn ze té speels en te stresserend. In tegenstelling tot de cavia verdraagt de hamster geen gezelschap in zíjn kooi. Noteer ook dat het een nachtdier is, dus overdag zal je kind er nooit veel plezier aan beleven.

hamster[related-posts]

En wat gedacht van een pinguïn? Vergeet het, maar zelden of nooit zag ik zulk een ontroerend filmpje op YouTube als dit. In feite is het een promotiefilmpje voor een vertel- en prentjesboek van ene John Lewis. Het verhaal van Sam en zijn huisvriendje, Monty de pinguïn:

Video verhaal Sam en huisdier:

https://www.youtube.com/watch?v=iccscUFY860