Fluorescerende rendieren!

Rendieren met lichtgevend gewei in Lapland.

Je kent ze wel: de driehoekige verkeersborden die automobilisten waarschuwen voor overlopend wild. Maar hoeveel automobilisten hebben al een hert of een everzwijn op hun weg ontmoet? Een paar dronken wildebrassen al wel, ja, en die lijken me minstens even gevaarlijk.

Lichtgevend gewei

In Lapland ligt dit anders. Daar is het voortdurend opletten voor rendieren die de straat oversteken. Dat doen ze in groten getale en meestal ’s nachts. De Finse Vereniging van Rendierhouders probeert het aantal aanrijdingen en ongevallen te reduceren en denkt nu dè oplossing gevonden te hebben.

[highlight color=’white’ backcolor=’#ff0000′]Bij een aantal van de rendieren werd het (soms enorme) gewei bespoten met een fluorescerende verf. En dit blijkt effect te hebben: de geweien lijken nu licht te geven en zo zijn de dieren ook beter zichtbaar in het donker.[/highlight]

Al eerder werd een gelijkaardige test gedaan, maar toen werd de vacht van de dieren beschilderd. Maar door het koude en natte weer was dat niet altijd efficiënt en ook niet bepaald prettig en gezond voor de dieren.

Video rendieren op de weg in Lapland: