En waarom geen ex-proefdier adopteren?

De vzw Jodipro ontfermt zich over tientallen ‘gebruikte’ beestjes.

Als we over proefdieren spreken, denken we in de eerste plaats aan muizen en ratten. Maar wist je dat ook honden, katten en kippen dagelijks ten dienste staan van de wetenschap? En niet voor niets staat het woord ‘proefkonijn’ in de dikke Van Dale, want dagelijks sneuvelen er een paar tientallen in diverse labo’s.

Over het ethische aspect zullen de meeste dierenliefhebbers het wel niet eens zijn, maar voor verschillende onderzoeken -bv. het uittesten van nieuwe medicijnen- zijn nu eenmaal proefdieren nodig. Het is bij wijze van spreken een noodzakelijk kwaad.

[related-posts]

Cavia's

Wetenschappers beseffen zelf ook wel dat de proefdieren recht hebben op een volwaardig leven en dus worden de nog gezonde beestjes na een poos regelmatig gewisseld. De vzw Jodipro is de enige vereniging in ons land met een adoptieprogramma voor ex-proefdieren. Zij ontfermen zich over tal van ‘gebruikte’ honden, katten, kippen, konijnen, cavia’s en hamsters. De meeste honden zijn Beagles, omdat ze de reputatie hebben uitzonderlijk sterk en energiek te zijn. De vereniging die zich kadert binnen het internationale initiatief ‘Animal Welfare Projects’ (AWP), is sinds 2012 actief bezig met het zoeken naar een nieuwe ‘warme thuis’ voor dieren die a.h.w. in gevangenschap leefden.

Vele van de ex-proefdieren hebben een trauma opgelopen tijdens hun verblijf in een labo. Daarom volgt de vereniging het adoptieproces op de voet en staat ze altijd open voor een dialoog met de nieuwe baasjes. Meer info vind je op de website van vzw Jodipro .