Een fret als huisdier? 5 dingen die je best vooraf weet!

Enkele belangrijke fret-weetjes!

Omdat hij zo lief oogt, staat een fret tegenwoordig op het verlanglijstje van vele kinderen. In vele Amerikaanse staten is het verboden om een fret in huis te halen, maar in ons land -zoals nagenoeg overal in Europa- werd het beestje sinds 2001 als huisdier erkend. Toch is de fret een allesbehalve makkelijk diertje en als je al andere huisdieren en vooral kleine kinderen hebt, is het ten stelligste afgeraden om er één in huis te halen. Om verschillende redenen:

1. Behalve een huisdier is de fret ook een roofdier:

Zijn natuurlijke dieet bestaat uit muizen, ratten, konijnen, kuikentjes en… kikkers. Hij is een snelle jager, dus zal hij net zo goed je kat of je hond achterna zitten. Alles wat loopt en beweegt zal hij instinctief najagen. Sta dus ook niet versteld als hij in je schoenen en zelfs in je voeten bijt als je in huis rondloopt!

[related-posts]

2. Fretten kunnen enorm stinken:

Vele landbouwers gebruiken de fret om hem regelmatig in konijnenholen te laten huizen. Alleen al de stank houdt de konijnen weg. Als je een fret in huis houdt, doe je er best aan hem meteen te laten castreren; daardoor zal hij een veel minder intense reuk verspreiden. Het beestje wassen, heeft geen zin, integendeel: dan maakt hij net meer huidvet aan en zal hij sterker gaan ruiken.

huisdier fret 2

3. Een fret is een graver en een snuffelaar:

Hij is een verkenner die zo nieuwsgierig is dat hij je hele huis ondersteboven kan halen. Hij wil weten wat je aan het drinken bent, hij wil onderzoeken wat er in je hand- of boodschappentas zit en erger: hij wil weten wat er onder de wortels huist van je kamerplanten!

[related-posts]

4. Een fret is geen sociaal dier:

Hoe schattig het beestje ook kan lijken, hij duldt geen andere huisdieren in huis, tenzij een soortgenoot. Verwacht maar niet dat hij rustig op je schoot komt zitten en om een streling vraagt. Van bij het begin zal híj proberen het baasje in huis te zijn en je kan hem maar met heel veel geduld en moeite enige manieren leren.

5. Een fret is hyperactief:

Hij kan geen minuut stilzitten. Het beestje op een appartement houden is uit den boze. En als je een tuin hebt, richt je best een apart, afgerasterd gedeelte in, waarin de fret zijn gangen kan gaan. Hij heeft minstens twee uur per dag lichaamsbeweging nodig: lopen, graven, springen en bijten staan onvermijdelijk op zijn fitnessprogramma.

En tot slot: verwacht vooral niet dat het huisdier ook maar één keer naar je luistert. Het Oost-Indisch beestje -dat gemiddeld 8 jaar oud wordt- is van bij de geboorte immers… doof! Ook dát nog!