Dit wist je vast nog niet over schildpadden!

De schildpad, je vriend: huisdieren met hoge aaibaarheidsfactor.

Destijds hadden we in onze tuin een schildpad huizen. Ik was een kind van een kroostrijk gezin, maar iedereen hield van ‘Louis’. Vraag me niet hoelang hij er onderdak vond. Letterlijk dan, want tijdens de wintermaanden verdween hij in de grond om er maanden later weer uit te kruipen. Mijn broers en zus waren gehecht aan het beestje. En omgekeerd. Louis wist precies met wie hij te doen had. Dit liet hij duidelijk merken door zijn nek uit te steken voor wie hem liefhad en hem in te trekken, wanneer iets of iemand hem niet aanstond.

Als knaap praatte ik zelfs met Louis en kennelijk vond hij mijn verhalen best prettig. Ik streelde zelfs zijn lieve kopje en hij liet het zich welgevallen. Maar nooit kwam de gedachte in me op om ook zijn schild te strelen. Pas sinds kort weet ik dat tuinschildpadden ook elke aanraking met hun schild aanvoelen als een wezenlijke gevoelservaring die zelfs de werking van zijn kleine hersens stimuleert!

[related-posts]

Hieronder een filmpje van amper 20 seconden, maar genoeg om aan te tonen dat een harde bolster niet altijd betekent dat je gevoelloos bent!

Video schildpadden: