Dit is het eerste dat je moet doen bij een adoptiehond!

Tijdens de vakantie zoeken tientallen achtergelaten dieren een nieuw baasje.

Het is een typisch verschijnsel tijdens de vakantiemaanden. Gezinnen hebben hun reis gepland en weten uiteindelijk met hun huisdier geen blijf.

Hondje

[highlight color=’white’ backcolor=’#ff0000′]Hoewel er de jongste jaren door de reisbureaus veel moeite wordt gedaan om diervriendelijke hotels op te zoeken voor hun clientèle, blijft het aantal achtergelaten honden én katten onaanvaardbaar hoog.[/highlight]

Maar gelukkig is de vakantieperiode ook de tijd bij uitstek dat dierenliefhebbers de asielen bezoeken, waar ze een viervoeter willen adopteren. Eén van mijn beste vriendinnen werkt in zo’n opvangcentrum en vertelde me dat het geen koud kunstje is om een ‘verloren’ hond in goede handen te geven.

[related-posts]

Honden

Het probleem bij uitstek is, dat men van de meeste achtergelaten honden niet eens de naam kent. De leeftijd is door de dierenarts nog enigszins in te schatten, maar naar de roepnaam heb je het raden. Veel meer dan katten luisteren honden naar hun naam en gehoorzamen ze ook op korte bevelen die ze zichzelf eigen hebben gemaakt. Zonder naam voelen verloren honden zich letterlijk verweesd. Ook al omdat je niet weet welke taal de hond gewend is te horen.

Het is bijgevolg belangrijk meteen een originele naam voor je nieuwe vriend te bedenken. Kies voor een één- of tweelettergrepige naam die kort en krachtig klinkt en die een open klank inhoudt. Zo kan het dier een onderscheid te maken tussen bevelen en de roepnaam. Commando’s -‘Zit!’, ‘Lig’, ‘Pak!’- houden doorgaans geen open klanken in.

[related-posts]

Huisdier hond

In de eerste weken na de adoptie herhaal je de naam zo vaak mogelijk en verander hem ook niet meer, zelfs als blijkt dat het dier er geen gehoor naar heeft. Kies nooit voor een naam die lijkt op de voornaam van iemand van het gezin. Dit sticht verwarring bij je nieuwe huisvriend.

Let wel, al naargelang het ras en de leeftijd, kan het weken duren voor je nieuwe huisdier effectief reageert op zijn nieuwe naam. Feit is dat vele honden na enkele weken worden teruggebracht naar het asiel ‘omdat er geen huis mee te houden is’… En dit heeft veel, zo niet alles te maken met de roepnaam.

De opvangcentra doen dan ook een oproep aan alle mensen met een hond of kat in huis. Geef ze van bij het begin een halsbandje met een naammedaillon of een kokertje, waarin hun essentiële gegevens vermeld staan. En chip in het oor is ook een oplossing, maar weinige honden- en katteneigenaars laten zich hiertoe overhalen.