De Sampson-vos: een neefje van de hond Samson?

Samson heeft veel haar. Sampson heeft er geen!

Sinds vorige maand verblijft er in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek een poedelnaakte vos. Niet bepaald een streling voor het oog, maar de Sampson-vos is een zeldzaam dier, dat niet bepaald goed bedeeld werd door Moeder Natuur. Op het eerste gezicht lijkt het beest op een kaalgeschoren hond, omdat het geen bovenvacht heeft. Niet één haartje! En de mysterieuze vos, die in een bos in Maastricht werd gevonden, vertoont bovendien bijna geen ondervacht.

Sampson vos 2

Toen men het dier vond, was de vos duidelijk verzwakt en liet zich ook gewillig vangen. Wellicht omdat hij zonder soortgenoten ronduit ‘vereenzaamde’. Behalve zijn blote velletje bleek de vos immers kerngezond. Inmiddels probeerden verschillende wetenschappers en experts via DNA uit te maken of het beestje werkelijk een natuurlijke afwijking heeft of een zeldzame mutatie. En bijkomende vraag: als het effectief een Sampson-vos is, hoe komt hij dan in onze contreien terecht?

[related-posts]

Feit is, men kan het dier niet terug loslaten in de natuur, want dan zou het in de wintermaanden omkomen van de koude. Dit zou ook ons overkomen, als men ons in ons nakie ’s winters in een bos dropt, toch?

Hoed af trouwens voor de dierenverzorgers in Opglabbeek, die er in hun centrum nog tal van andere dieren uit de nood hielpen.

Video mysterieuze Sampson vos: