De grootste killers in Afrika: nijlpaarden!

Hij zal je niet opeten, maar wel middendoor bijten!

Geen idee wie de naam voor dit kolossale beest heeft bedacht, maar met een paard heeft het nijlpaard (hippopotamus) weinig of geen uitstaans. Integendeel, eigenlijk stamt het dier af van… de walvis. Het vreemde is dat wij het van kindsbeen af een ‘aantrekkelijk’ dier vonden, terwijl het nijlpaard zonder meer een moorddadig beest is. Hoe log het ook mag zijn -een gemiddeld nijlpaard weegt ongeveer 2.500 kg!- er zijn weinige wilde dieren die een gevecht durven aangaan met deze kolos. Meer nog: binnen hun eigen kudde zijn ze in staat om soortgenoten te doden.

Nijlpaarden leven in en om het water, in rivieren, plassen, meren en moerassen in een groot deel van Afrika, oorspronkelijk van de Nijldelta tot de Kaap. Ze komen oorspronkelijk in ieder gebied voor waar voldoende water is om in te baden en gras om van te grazen. In bergen kunnen ze tot op 2000 meter hoogte worden aangetroffen.

[related-posts]

Mensvriendelijk zijn nijlpaarden al helemáál niet. Nijlpaarden zijn veel gevaarlijker dan ze eruit zien. Het is in Zuid-Afrika zelfs het dier dat de meeste menselijke slachtoffers eist. Het zijn territoriale dieren en dulden in ‘t geheel niet dat mensen in de buurt komen van hún grasvlakte en hún watergebied.

Het is vooral heel onverstandig tussen een nijlpaard op de oever en het water in te komen. Het dier voelt zich dan afgesneden en valt aan. Ook is het gevaarlijk om met bootjes in de buurt van nijlpaarden te komen. Zij gooien soms de boot om en takelen mensen dan akelig toe met hun tanden. Een volwassen mannetje kan een drie meter lange krokodil in tweeën bijten. De dieren lijken sloom en traag, maar aan land kunnen ze een snelheid tot 30 kilometer per uur halen en zijn ze uiterst wendbaar.

[related-posts]

Wat de man in dit filmpje doet is met zijn eigen leven spelen:

Video nijlpaarden (1):

Hoewel nijlpaarden slapen onder water, kan de meerderheid niét zwemmen. Daarom leven ze hoofdzakelijk in ondiepe wateren. Ze ‘lijken’ te zwemmen, zelfs onder water, maar in werkelijkheid zetten zij zich telkens af op de bodem om zich te kunnen verplaatsen. Je kan het vergelijken met een maanwandeling. Maar dan wel een hele rappe, want met een snelheid van 8 kilometer per uur halen ze makkelijk een zwemmende toerist in. De jongeren in dit filmpje verplaatsen zich in een speedboot, maar moeten zich duidelijk reppen om het agressieve dier achter zich te laten:

Video nijlpaarden (2):