Bruinvis succesvol geopereerd in Nederland

Een dierenarts kan niet elke klus klaren!

In februari jongstleden zaten dierenartsen en veeartsen in Koksijde wel even met de handen in het haar. Er was immers een jonge bruinvis of ‘tandwalvis’ aangespoeld die ernstige verwondingen in de zij vertoonde. Het dier was sterk vermagerd en leek het niet te zullen redden.

Gelukkig voor ‘Sjors’ -zo werd het jonge dier inmiddels gedoopt- bestaat er in het Nederlandse Harderwijk een gespecialiseerd opvangcentrum voor alle walvisachtigen, met name ‘stichting SOS Dolfijn’. Daar werd Sjors maandenlang ondersteund in een opvangbassin en trachtte men de wonden te helen met een speciale honingzalf.

[related-posts]

Maar er waren complicaties. Bleek dat bij een vin twee kleine stukjes bot naar buiten staken. Met één vin kan een bruinvis niet zwemmen. En het opereren van een walvisachtig dier is niet evident, omdat de huid niet gehecht kan worden.

Na enige studie en experimenteren besliste een team van gespecialiseerde dierenartsen de twee vinnen van Sjors operatief in te korten. De operatie had vorig weekend plaats en vandaag waagt Sjors al zijn eerste zwemslagen tussen de andere dolfijnen in het opvangbassin.

Als dit zo blijft evolueren, kan Sjors na maandenlange intensieve verzorging binnenkort terug naar zee.