‘Bomma’ en ‘Bompa’ klinken zo… euh, oud!

Alternatieve benamingen voor grootouders.

In sommige families is dit één van dé gespreksonderwerpen die leiden tot enige discussie: nu je zoontje of dochtertje de eerste woordjes leert uitspreken, moet dringend bedacht worden hoe de grootouders voortaan zullen aangesproken worden. Niet alleen de ouders willen hun zeg, ook de grootouders zelf willen meestal inspraak. En terecht, want grootouders spelen vaak een grote rol in de opvoeding van de kleinkinderen en fungeren overdag vaak als de oppassers van hun schattige nazaten.

De aanspreektitels kunnen erg van elkaar verschillen en veel begint aan de bron: hoe noemt het kind de eigen ouders? Pa en ma, paps en mams, vake en moeke, …? In het laatste geval kan je je grootouders ook moeilijk zo noemen, hoewel vele opa’s en oma’s precies dié namen verkiezen boven alle andere. ‘vake en moeke’ klinken immers veel liever en minder… oud dan ‘bomma en bompa’!

[related-posts]

Zelf noemde ik mijn ouders destijds ‘moeke’ en ‘vake’ en mijn grootmoeder was de ‘moemoe’ en mijn grootvader de ‘vava’. Maar mettertijd werden andere benamingen gebruikt, waaronder ‘oma’ en ‘opa’ de meest voorkomende. In Nederland hoor je dan weer spreken over ‘opoe’ en ‘omoe’ en in het Brusselse en Waalse gewest spreekt men doorgaans de grootouders aan met ‘pépé’ en ‘mémé’.

Een vaste regel is er alleszins niet, dus geef ik je maar best een lijstje van de meest populaire namen die tegenwoordig gangbaar zijn. Keuze zat:

Dit zijn alternatieve benamingen voor ‘opa’: Peetje, Papoe, Poepoe, Bompi, Nono, Papi en Bo.
En voor ‘oma’ klinken deze aardig in het oor: Meetje, Moesjke, Moetje, Nini, Bonny, Nona, Mimi en Bobonne.

[related-posts]

Overigens worden in totaal verschillende Engelstalige landen dezelfde aanspreektitels gebruikt voor de grootouders. De opa is er de ‘Papa Bear’ of ‘Big Daddy’ en de oma wordt er lieftallig de ‘Queenie’ of ‘Birdie’ van de familie genoemd.

Let wel, de koosnaam wordt meestal bepaald wanneer het eerste kleinkind ter wereld komt. Al de volgende zullen die automatisch overnemen en vreemd genoeg zal het eerste kleinkind die spontaan zelf aanleren aan zijn of haar broertje of zusje.