Blauwe papegaai met uitsterven bedreigd

Kan men door kunstmatige inseminatie het ras in stand houden?

Ooit de animatiefilm ‘Rio’ gezien? Dan zou je de dvd in huis moeten halen, wil je de pracht van de Spix Macaw -een blauwe papegaai die van nature in Brazilië voorkomt- nog kunnen bewonderen. De kans is immers groot dat je de vogel eerlang nooit meer in levende lijve zal kunnen aanschouwen. De laatste keer dat er een blauwe papegaai in het wild werd gespot, was in het jaar 2000.

Video – trailer film Rio:

Men wist al eerder dat de Spix Macaw met uitsterven bedreigd is, daarom plaatste men een decennium geleden een honderdtal van deze papegaaien in dientuinen, verspreid over de hele wereld. Maar vreemd genoeg blijken ze daar niet echt gelukkig te zijn, want velen stierven een vroegtijdige dood en de koppeltjes kwamen niet aan voortplanting toe. Er zijn wel kweekprogramma’s die de exotische vogels in stand moeten houden, maar doordat er zo weinige exemplaren zijn, is er een gebrek aan genetische diversiteit en verloopt de kweek erg moeizaam.

[related-posts]

Hyacinth Macaw
Hyacinth Macaw

Het laatste sprankeltje hoop is nu dat men de populatie van de blauwe papegaaien toch weer kan opkrikken door kunstmatige inseminatie. Uitzonderlijk is dit niet, want zelfs in onze contreien wordt de techniek toegepast voor het fokken van koeien, varkens, paarden, enz. Alleen, de beestjes zijn iets groter dan een papegaai!

Het toeval wil dat Presley, de sprekende blauwe papegaai die dienst deed als inspiratiebron voor de makers van de animatiefilm ‘Rio’, begin deze maand de geest gaf. Hij werd 40 jaar. Ook hij slaagde er niet in om de uitgedunde genenpoel van zijn soortgenoten letterlijk nieuw leven in te blazen. In tegenstelling tot het pakkend slot van de animatiefilm, kreeg Presley’s leven geen happy end.

Inmiddels is ook een vervolg op ‘Rio’ in de bioscoopzalen te zien, ‘Rio 2’ van regisseur Carlos Salanha. Een heuse aanrader voor wie van dieren houdt. Het verhaal vertelt op een bijzonder onderhoudende manier de levenscyclus van bepaalde bedreigde diersoorten.

Video – trailer film Rio 2: