Bijna helft van de jeugd vindt vakantie ‘vervelend’

Verrassend rapport van het Jongeren Onderzoeks Platform (JOP).

Op het eerste gezicht zou je net het tegendeel vermoeden. Ze hebben hun eigen iPad, spelconsoles, een laptop en meer dan 50 tv-zenders ter beschikking. En toch verveelt de huidige generatie jongeren zich te pletter tijdens de vakantie. Het hoogtepunt van hun zomermaanden zijn de enkele weken dat ze met hun ouders op reis gaan, maar 23% van de jongeren tussen 7 en 14 jaar kan zelfs dáárvan niet genieten. Om de eenvoudige reden dat hun ouders niet op reis (kunnen) gaan.

In de leeftijdsgroep 14 à 18 jaar bekende 1 op 3 jongeren zich stierlijk te vervelen tijdens de twee vakantiemaanden. Ze zijn a.h.w. veroordeeld om binnen te blijven, omdat ‘uit huis gaan’ zoveel betekent als ‘geld uitgeven’. Bovendien ziet 60% van de jongeren geen heil meer in de sociale media. Al spreekt men het woord niet nadrukkelijk uit, de helft van onze jeugd heeft zowaar te kampen met… eenzaamheid!

[related-posts]

Bram Spruyt, docent sociologie aan de VUB, licht toe: “Wat wij al langer wisten, begrijpen jongeren nu ook: virtuele contacten leveren niks op. Rijk of arm, iedereen zit zomaar wat te knoeien op internet. Het positieve is, dat een flink aantal jongeren uiteindelijk op zoek gaat naar nieuwe interesses. Aansluiten bij een sportclub of een hobbyvereniging kan ik alleen maar toejuichen!”

Om de hoek van mijn straat werd zopas een nieuw ‘petanque’-hoekje ingericht. Zeker weten, ik word één van de eerste clubleden!…