Babyboom in Belgische dierenparken

Jonge dieren zijn er dé attractie en bron van inkomsten.

Het afgelopen jaar steeg het aantal bezoekers aan de dierenparken in ons land opmerkelijk. De schattige panda’s in Pairi Daizi zijn een verhaal apart, maar bijna elk park had wel iets speciaals in petto voor de kijklustigen. Jong en oud werd er vertederd door pasgeboren dieren die hun eerste stappen op de wereld zetten of hun eerste zwemslag uitprobeerden.

Vooral Planckendael in Muizen lijkt wel een heuse kraamkliniek. Sinds de olifanten in 2012 verhuisden van Antwerpen naar Muizen blijken ze erg productief. Nu al staat vast dat ‘de olifantentempel’ begin volgend jaar alweer twee baby-dikhuiden mag verwelkomen. Ook de giraffen blijken het in Plankendael erg naar hun zin te hebben. De twee moeder-giraffen, Barbie en Diamant, blijken immers opnieuw in blijde verwachting te zijn. Al meerdere maanden trouwens, maar giraffen zijn erg schichtige dieren en laten zich niet zomaar onderwerpen aan een scan. Daarom werd pas nu het nieuws bekend.

[related-posts]

Het zou een goeie quizvraag zijn: een idee hoelang de dracht van een girafje duurt? 15 à 16 maanden! Dat is meer dan een volledig jaar, maar Barbie en Diamant hebben het wel goed getimed. Het zou betekenen dat de giraffen hun jongen zullen ‘werpen’ in volle zomerseizoen. Niet dat de toeristen en dierenliefhebbers getuige zullen zijn van de geboorte, maar wie ziet een jonge giraffe met z’n lange pootjes niet graag zijn eerste pasjes wagen op begane grond?

‘Werpen’ is overigens wel het gepaste woord, want tijdens de geboorte vallen de baby-giraffen van twee meter hoog letterlijk op de grond. Een heuse ‘bevalling’ dus. En ook tijdens deze ultieme gebeurtenis verdraagt de moeder geen enkele vorm van menselijke hulp. Ze mag dan wel met de grootste zorgen worden omringd, ze volgt altijd haar natuurlijke instinct en het artificiële decor in Planckendael verandert niets aan de aanpak van hun bevalling.

Laat je niet afschrikken door volgende beelden en wees gerust: moeder en baby stellen het wel!

Video giraffen: