Apen apen mensen na

Chimpansees hebben ook hun modetrends.

Apen zullen altijd blijven boeien, omdat de dieren en hun gedragingen zo herkenbaar zijn voor de mens. Maar wat Nederlandse wetenschappers in Zambia vaststelden, is toch wel héél opmerkelijk. Daar bleken ettelijke chimpansees een grassprietje in hun oor te dragen bij wijze van ‘oorbel’.

[highlight color=’white’ backcolor=’#ff0000′]Het is de eerste keer dat men een dergelijke spontane ‘modehype’ ontdekte onder apen.[/highlight]

Omdat de geobserveerde apen in een reservaat verblijven dat ook voor het publiek toegankelijk is, vermoedt men dat de apen de trend overnamen van de plaatselijke bevolking, waarvan de meerderheid van de vrouwen opvallende oorringen draagt. Wat dus zou betekenen dat de apen de neiging hebben om mensen na te apen. Eén aap begint ermee en vervolgens apen apen na.

[related-posts]

De Nederlandse wetenschapper, doctorandus Edwin van Leeuwen, die al jaren wereldwijd het gedrag van apen onderzoekt, had in 2010 al wel een chimpansee in het Zambiaans reservaat opgemerkt met een grasspriet in het oor, maar dacht dat dit om een toevallige samenloop van omstandigheden ging. Tot hij er onlangs terugkeerde en tot zijn verbazing zag dat bijna alle apen de ‘gewoonte’ hadden overgenomen.

Grassprieten apen

Betekent dit nu dat de chimpansees instinctief een eigen modetrend hebben ontwikkeld, of is dit een bepaald ritueel of een signaal naar soortgenoten toe? Na een jaar lang het gedrag van de apen te hebben bestudeerd en gefilmd, zijn de onderzoekers er nog niet volledig uit. Temeer omdat ze geen enkele regelmaat konden vastleggen over de tijdstippen dat de apen met hun ‘sieraad’ op de proppen kwamen.

Bizar is het alleszins! Overtuig jezelf met het filmpje op YouTube: ‘Chimpansees in Zambia’:

Aangezien onze eigen modetrends ook continu veranderen, is het nu maar de vraag met wàt de chimpansees bij een volgende bezoek voor de pinnen komen: een piercing of een tattoo?