Al ooit de tanden van een nijlpaard gepoetst?

Wij leren veel van de dieren, maar ook omgekeerd!

Dierenliefhebbers weten al langer dat het gebit van honden en katten regelmatige verzorging vereist. Vooral de opstapeling van tandsteen kan voor het dier nare gevolgen hebben. In vele gevallen leidt dit tot tandvleesontsteking en die is voor het huisdier net zo pijnlijk als voor de mens. Als je kat of hond niet meer wil of kán eten, moet je er dringend mee naar de dierenarts.

Bij een hond lukt het makkelijker dan bij een kat, maar je doet er best aan de tanden van je hond één keer per week te poetsen. Jawel, met een tandenborstel! In elke dierenwinkel kan je speciale tandpasta kopen. Die bevatten geen fluor, maar vooral een kippen- of vleesextract, waarop de dieren snel verlekkerd zijn. Met andere woorden, je hond zal met veel plezier zijn tanden laten poetsen.

[related-posts]

Anderzijds bestaat er ook een reinigend poeder dat je in het eten mengt of een kuisende vloeistof dat je in het drinkbakje met water roert.

Nijlpaard tandenborstel

Alle zoogdieren hebben tandverzorging nodig, zelfs een nijlpaard! En die heeft zowat de grootste muil die je je kan voorstellen. In de Japanse Himeji-Zoo krijgt de 30-jarige Kiboko elk jaar een tandenpoetsbeurt. Meestal in het bijzijn van een groep leerlingen die met open mond toekijken hoe het nijlpaard gewillig zijn muil opent en zijn gebit laat behandelen door een opzichter die komt aanrukken met een maxi tandenborstel.

Voor de kinderen is dit een hele belevenis. Het is een georganiseerde schooluitstap, gekoppeld aan een les tandhygiëne. Is dit geen tip naar onze eigen dierentuinen toe?