90-jarige schildpad op wieltjes

Filmpje gaat freewheelend de wereld rond.

Een niet alledaags tafereeltje: een schildpad die zich verplaatst op wieltjes! Maar het verhaal erachter is niet zo geestig. Mrs. T -zo heet dit oudje- is al een halve eeuw in het bezit van haar baasje, ene Jude Ryder uit Wales. Na haar gewoontegetrouwe winterslaap dook de schildpad onlangs terug op in de tuin, zij het met heel veel moeite. Bleek dat haar voorste poten tot op het bot waren… afgebeten, vermoedelijk door ratten!

Mrs. T was zo goed als de levensgezel van Jude en die kreeg het niet over haar hart om het lijdend beestje voorgoed te laten inslapen. Ze besteedde ettelijke euro’s aan dierenartsbezoeken, maar niet één kon de schildpad helpen. Er bestààn wel degelijk protheses voor gehandicapte dieren, maar daarvoor was het resterende bot te kort.

Het was uiteindelijk haar eigen zoon, Dale, die redding bracht. Hij is een ingenieur die al in zijn jeugdjaren dol was op modelvliegtuigen en ze ook bewaarde in zijn atelier. Hij boog zich over Mrs. T’s probleem en ziehier het resultaat! De schildpad heeft opnieuw alle bewegingsvrijheid. Ze duwt zich nu voort met haar achterpoten en de wieltjes van een oud modelvliegtuigje doen de rest. Prachtig, toch?