36 tuinplanten die levensgevaarlijk kunnen zijn voor je huisdieren

Zelfs kinderen hebben de neiging om van bloemen en planten te proeven!

De lijst van ‘gevaarlijke’ planten en bloemen oogt bijzonder lang (en is in feite nog veel langer), en wellicht heb jij er minstens een tiental van in je tuin staan. De meeste ervan ogen erg mooi en/of ruiken aangenaam. En die wil of kan je niet meteen uit de tuin weghalen. Toch is het altijd nuttig de lijst te raadplegen als je jonge kat of je puppy een bepaalde voorkeur blijkt te hebben en de neiging heeft om aan de bloem of plant te knabbelen. Zelfs kinderen zijn veelal niet vies van kleurrijke en welriekende bloemen en durven ook wel eens een bloemenblaadje op te peuzelen.

hondbloemen2


In Groot-Brittannië is de tv-tuinvrouw Charlie Dimmock wat Bartel Van Riet hier voor ons betekent. Omdat het medium televisie niet àlles kan laten zien, laat staan ruiken, opende ze onlangs een opmerkelijke tuin in Londen. Daarin heeft Charlie alle gevaarlijke planten verzameld en wil ze ons waarschuwen voor de kwalijke gevolgen ervan als één van je schatjes een bepaalde soort een heuse lekkernij vindt. Diarree en buikkrampen zijn de eerste tekenen en tamelijk voor de hand liggend, maar je huisdier kan erdoor net zo goed een lever- en/of nieraandoening oplopen. En zelfs blijvende schade aan het zenuwstelsel is niet uit den boze. Eenmaal een katje of een puppy de nare gevolgen heeft ervaren, zal het jonge dier nadien nooit meer de ‘gevaarlijke’ plant of bloem benaderen, laat staan opeten.

Om dit lijstje overzichtelijk te maken hebben we de planten per alfabetische groep onderverdeeld. Overloop rustig deze lijstjes en match ze met alles wat in je tuin groeit.

(lees verder op de volgende pagina)