3 dingen waarmee dolfijnen ons blijven verbazen

Prachtig filmpje over het paren, de bevruchting en de bevalling.

Bijna iedereen vindt dolfijnen bijzonder schattige dieren en wie ooit de kans had om samen met ze te zwemmen vindt ze ronduit subliem. Intussen weten we allemaal dat er tientallen verschillende soorten dolfijnen bestaan. De populairste en ook de soort die we in de dolfinariums kunnen bewonderen zijn de tuimelaars.

Maar zelfs al sta je er vanop een korte afstand naar te kijken, over dolfijnen kunnen we nooit genoeg weten. Tot vandaag wordt nog altijd geprobeerd hun ‘taal’ te ontleden. Met de meer dan 500 verschillende geluiden die ze produceren blijken ze wel degelijk met elkaar te communiceren.

En iets heel anders: heb je er ooit bij stilgestaan hoe deze zoogdieren zich voortplanten? Volgende weetjes zullen je verbazen.

1. Paring:

Dolfijnen zijn polygaam, m.a.w. ze hebben geen vaste partner. Het mannetje proeft aan het water of er een vrouwtje bereid is om te paren. Tijdens de paring beoefent het paar een soort van ‘liefdesritueel’:  ze zullen een hele poos stoeien en knuffelen voor ze overgaan tot de feitelijke bevruchting. Dit doen ze door zich buik-aan-buik tegen elkaar aan te drukken en dit kan zowel in horizontale als in verticale positie.

De zwangerschap duurt 11 tot 12 maanden en er wordt maar één jong geboren per keer. De moeder krijgt daarna slechts om de 2 tot 3 jaar weer een jong.

dolfijnen2

(lees verder op de volgende pagina)