2 fascinerende weetjes over bijen

Wereldwijd zijn bijen de meest nuttige insecten.

We hadden het hier al eerder over deze beestjes en vooral over het feit dat bijen in een niet zo verre toekomst met uitsterven bedreigd zijn. In verschillende landen is dit al het geval. De bij wordt gewaardeerd door de mens vanwege de belangrijke rol als bestuiver en als uitzonderlijke leverancier van verschillende natuurproducten zoals honing, bijenwas, koninginnengelei en propolis.

Over de bijtjes en de bloemetjes hoeven je we niet veel meer te vertellen. Toch zullen deze twee weetjes en video’s je verbazen:

1. Imkers in Nepal:

Nog geen maand geleden had de eerste verwoestende aardbeving in Nepal plaats en daar kon niemand onberoerd bij blijven. Maar wist je ook dat in verschillende regio’s van Nepal het winnen van… honing de belangrijkste bron van inkomsten is? Door de recente aardbevingen dreigt dit gewin grotendeels verloren te gaan. Niet dat de bijen uit de gebieden zijn gevlucht, maar de imkers durven nauwelijks nog de bergen in. Vele bijensoorten bouwen hun korven immers op de kliffen van bergen en maakt het voor de honingjagers sowieso al moeilijk om ze te benaderen. Door de locatie van de bijenkorven maken de honingjagers gebruik van touwladders en manden om de bijen met rook weg te jagen en te kalmeren. Mooi om te zien hoe deze jagers te werk gaan.


(lees verder op de volgende pagina)