10 weetjes over de dierlijke zintuigen

Horen, zien, en niet altijd zwijgen!

Wanneer je je tegenwoordig met de wagen binnen het stadsverkeer waagt, zou je bij wijze van spreken ‘ogen op je gat’ moeten hebben. Niet voor niets staat het verkeer hoog genoteerd in de lijst van meest ergerlijke stressfactoren. De fauna in onze leefwereld heeft daar kennelijk minder last van, maar dieren zijn van nature uit beter ingesteld op de voor- en nadelen die het leefmilieu biedt:

Babyolifant

1. Slurf van een olifant:

De slurf van de olifant heeft meerdere functies, maar is in de eerste plaats een reukorgaan. Ze steken de slurf omhoog en draaien hem alle richtingen uit. Afhankelijk van de windrichting kunnen ze soortgenoten ruiken tot op 5 km afstand (!)

2. Oren van een olifant:

Naargelang het klimaat waarin ze leven, hebben olifanten grote tot reuzengrote flaporen. In bijzonder warme gebieden gebruiken zij hun oren hoofdzakelijk als ‘windwaaiers’ om af te koelen.

Sprinkhaan

3. Oren van een sprinkhaan:

De oren van een sprinkhaan zitten net onder de knieschijf van zijn voorpoten.

4. Slangen:

Slangen zijn doof. Maar geen enkel ander dier heeft zoveel sensoren in zijn lijf. Omdat het reptiel geen poten heeft, gaat het instinctief louter af op de grondtrillingen.

5. Stieren:

Het is een fabeltje dat stieren razend worden bij het zien van alles wat rood is. Stieren zijn immers bijna kleurenblind. De rode lap is enkel een ‘showelement’.

[related-posts]

Spin

6. Ogen van een spin:

De meeste spinnen hebben 4 paar ogen: 2 grote ogen vooraan de kop voor het scherpstellen van hun prooi, 2 kleinere ernaast om de afstand in te schatten, 2 aan de zijkanten die fungeren als de ‘dodehoekspiegel’ en 2 achteraan de kop om ook ’s nachts te kunnen zien.

7. Ogen van een haai:

Het hoornvlies van het oog van de haai wordt in de moderne chirurgie vaak aangewend bij menselijke oogoperaties. Het vlies is zo goed als gelijkwaardig aan dit van de mens.

8. Schild van een schildpad:

De ‘soldatenhelm’ van een schildpad mag dan wel op een pantser lijken, wanneer het dier zijn ‘kop is kas’ houdt, fungeert zijn schild als een waaier van zintuigen.

Giraf humor

9. Tong van een giraf:

De tong van een giraf kan tot 50 cm lang zijn en kan veel meer dan proeven en likken. Het is a.h.w. zijn vijfde poot, waarmee hij moeiteloos takken breekt en onkruid wiedt; een heuse grijptang!

10. Gezang:

Van zoogdieren als walvissen, dolfijnen en vleermuizen was al eerder bekend dat ze met elkaar communiceren door een soort van gezang. Sinds kort blijkt ook dat mannelijke muizen d.m.v. ultrasone klanken de vrouwtjes uitnodigen om te paren.

Als er een leven is na de dood, wil ik terugkomen met de ogen van een spin, de slurf van een olifant en de tong van een giraf. Of is dit te veel gevraagd?…