10 tips om jouw kind op te voeden tot iemand met waarden en normen

Niet makkelijk.

Een kind op de wereld zetten en opvoeden in een wereld die steeds maar in beweging is en toch de juiste waarden en normen meegeven. Nee, het is niet eenvoudig. Sommige ouders zouden het zo graag willen, maar betrappen zichzelf gewoon te weinig tijd te maken ervoor en voor ze het beseffen kan het te laat zijn. Jezelf schuldig voelen is niet nodig, zolang je maar jouw uiterste best doet, want perfectie bestaat niet.

Ook al kan je er weinig aan doen, veel moeders voelen zich wel eens schuldig omdat ze nog boodschappen moesten doen, poetsen, op hun gsm zaten te kijken, een kind huilend achterlieten in de crèche, kwaad werden, ongezond eten gaven, ruzie maakten met man of vriend in bijzijn van het kind, het kind voor de tv zetten om er ‘even vanaf te zijn’. Het zijn nu éénmaal dingen die gebeuren.

Kinderen merken zoiets, voelen dat ze vaak op zichzelf zijn aangewezen en gaan daardoor een eigen verhaaltje in hun hoofd afspelen. Het verhaal van piekerende kinderen, ja, zelfs al op heel jonge leeftijd. Een goede opvoeding is dus erg belangrijk. Daarom deze 10 tips.

1. Zorg dat je altijd optimistisch bent of toch zo overkomt

2. Hou negatieve gedachten zover mogelijk weg van jouw kind

(lees verder op de volgende pagina)