Je zal maar Pijpen of Cloots heten!

2.251 Belgen wilden in 2013 hun naam veranderen.

Ik had het er ooit over met mijn ouwe getrouwe makker, Jaak Pijpen (61), de bekende paardenkenner van destijds en al jaren hoofdredacteur van het dierenmagazine ‘Woef’. Wàt als je met zulke naam door het leven moet? “Tijdens mijn kinderjaren had ik er niet de minste moeite mee -wist ik veel wat pijpen betekende!- maar tot vandaag worden er in mijn bijzijn nog altijd grapjes over gemaakt. Grapjes die ik al tientallen keren hoorde natuurlijk!”

Toch moet het dragen van een bezwarende, lachwekkende of al te opvallende naam nogal wat mensen hoog zitten. In die mate dat ze hun naam en zelfs voornaam officieel willen laten veranderen. Vorig jaar waren dat er volgens de Federale Overheidsdienst Justitie maar liefst 2.251. Het aantal stijgt elk jaar, ook al omdat een naamsverandering veel minder tijd, geld en administratieve rompslomp vereist dan vroeger.

[related-posts]

Van de 2.251 aanvragen werden er vorig jaar meer dan 1.500 op korte termijn ingewilligd: 758 mensen kregen een nieuwe familienaam, 764 anderen kregen een nieuwe voornaam.

Het veranderen van voornaam is geen verrassing. Vijf decennia geleden bestond er een officiële lijst van toelaatbare voornamen; tegenwoordig is de keuze ervan ongelimiteerd en bedenken ouders soms al te ondoordacht of lichtzinnig een voornaam voor hun kind: Blaas, Zak, Ding, Woest, Bliksem, Adolf, Karamel, Rolex,… Ga er zelf de lijstjes maar eens op na via internet.

Behalve ‘uitgelachen en gepest te worden’ en ‘niets meer met de familie te maken willen hebben’, zijn te lange en onmogelijk uitspreekbare familienamen dé reden om naar justitie te stappen. Wat gaat dit teweegbrengen, wanneer kinderen binnenkort mogelijk met de twee familienamen van hun ouders gedoopt worden?…