Niezen aan 165 km/u

Hou je rokken vast, dames!

Het is er de tijd voor. Je zal er jezelf al wel op betrapt hebben dat je rond deze tijd van het jaar vaker niest dan anders. Plotse temperatuurschommelingen kunnen het niezen in de hand werken omdat er in de lucht een ‘stofwisseling’ plaatsheeft, zeg maar. Maar net zo goed kan veelvuldig niezen een serieuze verkoudheid aankondigen. Of je bent allergisch aan bepaalde stoffen in je omgeving. Of -en daarmee kampen meer mensen dan je vermoedt- de lage stand van de zon speelt je parten. Door in de zon te kijken, is niezen bij velen een bijna automatische reactie.

Aan niezen op zich is niets verkeerds. Althans niet voor jezelf. Een nies is bedoeld voor het reinigen en vrij ‘blazen’ van prikkelende stoffen uit je neus en je hele ademhalingsstelsel. Door middel van een reflex worden er bij het niezen verschillende spieren in beweging gebracht, waaronder een krachtige samentrekking van de ribbenkast en de longen. Daarom kan niezen soms echt pijnlijk zijn.

[related-posts]

Een ander negatief facet van het niezen: tijdens de nies komen er duizenden bacteriën vrij. Ben je er niet op tijd bij met een zakdoek, met je hand of je elleboogholte, verspreiden zich een 100.000-tal kleine druppeltjes met bacteriën in de ruimte. Dit kan dan via de lucht en andere materialen binnen die ruimte leiden tot verkoudheid van de personen die zich daar bevinden. Kortom, je kan jezelf van een pak bacteriën bevrijden maar er aan ander mee aantasten!

En ook opmerkelijk: wist je de snelheid van de lucht bij een nies kan oplopen tot 165 km per uur?! Met die wetenschap maakte een acteur een fikse wandeling langs de kustlijn en bracht er verschillende vrouwen in verlegenheid. Hilariteit alom!

Video nies: