Leerkracht zet studente met stoute gedachten op haar plaats

Een dubbelzinnige vraag?

Tijdens de les wetenschappen in het vierde middelbaar stelt juffrouw Jacobs de volgende vraag aan haar studenten: “Welk lichaamsdeel kan tot tien keer groeien of uitzetten wanneer het gestimuleerd wordt?” Niemand durfde te antwoorden, dus besloot de onderwijzeres om zelf willekeurig iemand aan te duiden.

leerkracht school bordMarie kreeg de bedenkelijke eer om te antwoorden: “Je hoort ons zo geen vragen te stellen, juffrouw! Ik zal dit aan mijn ouders vertellen. Zij zullen hiermee naar de directeur stappen en dan komt u in de problemen.” Juffrouw Jacobs negeerde de opmerking van Marie en bleef de vraag herhalen.

Uiteindelijk stond Thomas op: “Het antwoord is een pupil, juffrouw. De pupil van een oog.” Juffrouw Jacobs lachte en zei: “Heel goed Thomas.” Maar daarmee was haar verhaal nog niet ten einde. Ze richtte zich opnieuw tot Marie, die haar enkele minuten daarvoor serieus had aangevallen.

“Ik heb jou nog drie dingen te zeggen meisje: ten eerste heb je een stoute geest, ten tweede constateer ik dat je de lessen blijkbaar niet goed volgt en ten derde zal er een dag komen waarop je héél teleurgesteld zal zijn.”