Jongens komen in rok naar school uit ludiek protest

‘Zij in rok, wij in short!’

Het tafereel speelde zich gisteren af in de Don Bosco-school in Genk. Het is een school waar zowel meisjes en jongens een uniform dragen. Maar terwijl de meisjes vanaf mei een rokje mogen dragen, moeten de jongens ook bij snikheet weer een lange broek aan. Een short dragen is uit den boze!

Stiekem hadden enkele flink uit de kluiten gewassen jongens van de afdeling ‘Lichamelijke Opvoeding & Sport’ een actie op touw gezet en die werd gisteren met succes uitgevoerd. Een veertigtal jongens hadden van de schoolmeisjes een rok geleend en zo verschenen ze gezamenlijk op de speelplaats, terwijl ze luid de slogan scandeerden ‘Zij in rok, wij in short!’. De Don Bosco-jongens die geen rok op de kop hadden kunnen tikken, droegen een al dan niet opvallende short.

[related-posts]

Hoewel de schooldirectie met een megafoon de actie meteen wilde stopzetten en de jongens de toegang tot de school verbood, slopen ze toch binnen en bleven een hele schooldag koppig in hun outfit de lessen volgen. Ze wilden duidelijk ‘onderhandelen’ over de kwestie, temeer omdat ze het broekenprobleem vorig jaar al hadden aangekaart op de leerlingenraad. Zonder gevolg.

Uiteindelijk kwam het tot een gesprek tussen enkele klasoversten en de directrice van de school. Zij beloofde dat ze er alles zou aan doen om een bestelling van een paar honderd identieke donkerblauwe bermuda’s te plaatsen bij dezelfde firma die ook de rokjes levert. Bovendien beloofde ze dat de leerlingen mee zouden mogen beslissen over het model en de snit.

De leerlingen stellen zelf dat ze niét tegen een uniform zijn en vinden het argument van de directrice gegrond: “Als iedereen dezelfde outfit draagt, kan je niet zien of een leerling al dan niet uit een kansarm gezin komt.”

Pittig detail: de directrice van de school heet mevrouw Billen. Zou een betere slogan dan niet ‘Billen bloot!’ geweest zijn? Lol.

Video Don Bosco protest: